Kérjük, értékeld ezt a bejegyzést!
 

Ötletek, praktikák, tanácsok

a tartósításhoz

 

Idén nagyon jó termés volt a kertedben és nem szeretnéd, ha mindez kárba veszne?

Egy „Szedd magad gyümölcsösben” úgy belelendült a családod a szedésbe, hogy most nem tudod, mit kezdj a rengeteg gyümölccsel?

Szeretnél a zöldségeidből télen is enni, de nem tudod, hogyan tartósíthatnád őket?

Befőzési tanfolyamok

 

Ha csak egy kérdésre is IGEN-nel válaszoltál, akkor most jól figyelj!



Biztos vagyok benne, hogy Te is tisztában vagy azzal, hogy a szervezetünknek nagy szüksége van a vitaminok pótlására télen is.

Nagy valószínűséggel a hidegebb évszak beköszöntével is szívesen ennél – ha nem is friss epret -, de eper lekvárt biztosan.


Ez rendben is van!



De ha azt szeretnéd, hogy azok a lekvárok, befőttek, amiket nyáron elteszel, el is álljanak a tavasz beköszöntéig, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan tartósítod őket!


 

Tanulj egy gyakorlott háziasszonytól!

Hogy ki az, akit ajánlok neked?


Pap Zsuzsa, akinek már mindez a kisujjában van, és veled is szívesen megosztja több évtizedes tapasztalatait, legyél kezdő ezen a téren vagy olyan személy, aki különlegességekre vágyik és kíváncsi az újdonságokra is.


De, ne szaladjunk ennyire előre…


 

Nézzük meg először, hogy miért érdemes otthon tartósítanod?

  • Legfőképpen azért, mert ha Te készíted a lekvárjaidat, befőttjeidet, savanyúságaidat, akkor biztosan tudod majd, hogy mi van az üvegekben, hiszen Te tetted bele
  • Te döntöd el, hogy milyen arányban használsz cukrot a befőzés során, ha egyáltalán szükségét érzed
  • Nem kell ezentúl tartanod a különböző tartósítószerektől, hiszen ezeket akár ki is hagyhatod a befőzés során

Mivel a tanfolyam elvégzése után már tudni fogod azt is, hogy milyen gyümölcsnek és zöldségnek mikor van az érési ideje, ezért a befőzést kimondottan erre az időszakra tudod időzíteni.



Ez pedig nemcsak abban segít majd neked, hogy jobban meg tudd tervezni a befőzésre szánt napjaidat, de még pénzt is megtakaríthatsz.


 

Milyen előnyökkel jár számodra az általunk ajánlott tanfolyamok elvégzése?

  • Ezentúl nem kell törnöd a fejed, ha bármikor kapsz egy láda gyümölcsöt egy ismerősödtől, hogy mit is tegyél vele
  • Egy gyakorlott háziasszonytól tanulhatod meg azokat az alapfogásokat, amik hozzásegítenek ahhoz, hogy a Te lekvárjaid, befőttjeid valóban tartósak legyenek és ne romoljanak meg néhány hét múlva
  • Olyan – számtalanszor kipróbált – receptekkel dolgozhatsz, ahol fázisfotók segítenek a különböző lépések jobb megértésében
  • Megismerheted a tartósítószer nélküli eljárásokat és egy olyan praktikát, amelynek segítségével ezentúl a lekvárjaidat és a befőttjeidet akár recept nélkül, fejből is elkészítheted

 

3 tévhit a befőzéssel kapcsolatban:

Lehet, hogy csupán ezért nem vágtál még bele az otthoni befőzésbe?


1., a befőzés kockázatos


ezt azok az emberek mondják általában, akik már saját maguk megtapasztalták, hogy a befőttjeik megromlottak.

Jó, ha tudod, hogy ennek oka legfőképpen a megfelelő információk hiánya.

Ha viszont pontosan tudod, hogy mit és hogyan kell tenned, akkor a Te lekvárjaid, befőttjeid biztosan nem fognak megromlani.


2., a befőzés időigényes


igen, valóban rá kell szánnod némi időt, de egyáltalán nem szükséges egy ládányi gyümölcsöt egyszerre elraknod. 2-3 kilónyi gyümölccsel pedig egész gyorsan lehet végezni.


 


3., a befőzéshez sok pénz kell


ez a legnagyobb tévhit, ugyanis a boltban vásárolt lekvárokhoz, befőttekhez kell csak igazán pénz. Főleg, ha jó minőségűt akarsz vásárolni.



Ha Te magad teszed el, akkor kiválaszthatod erre a célra a saját kertedben lévő gyümölcsöket, amiket már nem tud vagy nem akar a családod frissen megenni, vagy ha nincs saját kerted, kaphatsz valakitől ajándékba, így még pénzedbe sem kerül.



De, akár elmehetsz egy „Szedd magad gyümölcsöskertbe” is, ahol a piaci árnál jóval olcsóbban tudod Te magad leszedni a gyümölcsöket, amik egészen biztosan frissek lesznek.


 

A Befőzés kezdőknek tanfolyam részei:

Befőzés kezdőknek tanfolyam

 

 

Ez a tanfolyam 14 alapanyagból 33 eltett élelmiszer leírását tartalmazza!

 

 

Általános ismeretek

Befőzés

Fagyasztás

Tartósítási naptár

Narancs

Eper

Cseresznye

Meggy

Sárgabarack

Ribizli

Őszibarack

Szilva

Paprika

Paradicsom és paprika

Zöldségek

Savanyúság, téli saláták


A Befőzés kezdőknek c. tanfolyamot elsősorban azoknak ajánljuk:


akiknek semmilyen információjuk nincs a befőzésről, soha nem is tettek el semmilyen gyümölcsöt, zöldséget.


De, azoknak is hasznos lehet, akik már többször kísérleteztek lekvárok vagy befőttek elrakásával, de jó néhányszor kudarcba fulladt a próbálkozásuk.

 

A Tartósítás házilag tanfolyam részei:

Tartósítás házilag tanfolyam

 

 

Ez a tanfolyam már 40 alapanyagból 110 leírást tartalmaz!

 

 

1., rész

Az élelmiszerek romlása és tartósítása, tartósítási eljárások, tartósítószerek

A tárolás és tartósítás megtervezése (helyigény, időszakok, eszközök, pénz)

Tárolás tartósítás nélkül

Tartósítás vízelvonással, hőkezeléssel (szárítás, befőzés, aszalás)

Tartósítás oldatokban (savanyítás, tárolás olajban)

Fagyasztás

Egyéb módszerek

 

2., rész

a., A tartósítás első szakasza (április közepétől július elejéig)

Medvehagyma

Narancs

Spárga

Bodza

Rebarbara

Eper

Kapor

Málna

Egres

Zöldborsó

Cseresznye

Meggy

Sárgabarack

Uborka

Ribizli

Tök és patisszon

Zöld fűszerek

 

b., A tartósítás második szakasza (augusztus közepétől október közepéig )

Fejtett bab

Őszibarack

Paprika

Paradicsom

Paprika és paradicsom együtt

Szilva

Áfonya

Alma, körte

Birsalma

Szőlő

Szeder

Fokhagyma

Zöldségek

Savanyúságok

Csonthéjasok

Téli saláták készítése

 

A Tartósítás házilag c. tanfolyamot inkább azoknak ajánljuk:


akik szeretnének átfogó képet kapni a befőzés és tartósítás mikéntjéről.


E tanfolyam során a lekvárok és befőttek készítésen kívül megismerkedhetsz olyan különlegességek készítésével, mint a különféle zöldségkrémek vagy a nátriumglutamát nélküli ételízesítő.


Sőt, a fagyasztás és a szárítás is szerepel az anyagban.


 

Tisztában vagyunk azzal, hogy:

háziasszonyként nem mindig lehet megoldani azt, hogy egy többnapos tanfolyamon részt vegyünk, sőt az is előfordulhat, hogy már a kamrában állnak a leszedett gyümölcseid, ezért nem tudsz kimozdulni otthonról.


Pontosan ilyen praktikussági okokból ez a tanfolyam emailben fog megérkezni hozzád pdf formátumban.


És, ha akarod, akár ki is nyomtathatsz belőle egy-egy részt, hogy kéznél legyen a konyhában.

 

Mennyibe kerül?

A Befőzés kezdőknek tanfolyam ára: 5.990.-Ft




A Tartósítás házilag tanfolyam ára (ami tartalmazza a Befőzés kezdőknek c. tanfolyam anyagát is!): 10.990.- Ft

 

Te melyiket választod?

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

 
 
Név
Email
Számlázási név és cím
Tanfolyam címe


 

Mi a menete a rendelésnek?

A rendelés után kapsz egy emailt, amiben megtalálod a fizetéshez szükséges adatokat.



Átutalod vagy befizeted személyesen a tanfolyam díját egy bankban.



A pénz beérkezése után emailben kapod meg a tanfolyami anyagot és a számlát Pap Zsuzsától.



Ha a befizetésedet követő 48 órán belül sem érkezne meg hozzád az email, kérlek, hogy jelezd nekünk.