Passzívház, mint a környezettudatos építkezés képviselője

 
 
Az építőipar jövőjét a jelenlegi előrejelzések szerint jelentős mértékben meghatározzák majd a környezettudatos megoldások. Ennek az elmúlt néhány évben számos előjele érződött, de a leghatározottabban a passzívházak térhódításának köszönhetően vehettük észre a szemléletmód előtérbe kerülését, ami rendkívül lényeges a jövőre nézve, hiszen mindenki tisztában van vele, hogy jelenlegi formájában az építőipar már nem tartható fenn túl sokáig.

A passzívházak előretörése azonban egy olyan alternatíva lenne a jövőre nézve, amivel egyrészt biztosítanánk, hogy még többgenerációs utódaink is lehetőséget kapjanak a saját ingatlan építésére, másrészt pedig visszaszoríthatnánk velük a környezetszennyezés, a Földre gyakorolt terhek mértékét.

Hogy miként képesek erre a passzívházak?

Kiss Norbert összefoglalója következik a Home Invest generálkivitelezési üzletágából.

 

A szigetelés mindennek az alapja

A passzívházak egyik legfontosabb ismérve, hogy az épület külső burka rendkívül vastag szigeteléssel van ellátva. A kérdéses kategóriában megkövetelt a legalább 25 centiméteres szigetelésvastagság, de akadnak olyan esetek, amikor a 40 centiméter is indokolt lehet. Ezekhez a vaskos falszerkezetekhez ráadásul szigetelt ablaktokba ágyazott, háromrétegű hővédő üvegek társulnak nyílászáróként, melyek kis túlzással áthatolhatatlanok, ezáltal a fűtés során keletkező kellemes meleg levegő garantáltan bent marad a belső helyiségekben, vagyis nincs szükség arra, hogy a fűtési rendszer folyamatosan maximum kapacitáson üzemeljen.

Sőt mi több, gyakran még a takarékos üzemmód is túl sok lesz, hiszen a szigetelés miatt beépített szellőzőrendszert úgy alkotják meg a passzívházakban, hogy azok alkalmasak legyenek a hő visszanyerésére. Ennek a lényege, hogy a házból kiáramló levegő menet közben találkozik – természetesen csak közvetetten – a beáramló hűvösebb, de friss levegővel, melynek képes átadni saját hőmérséklete legalább háromnegyedét.

Ez azt jelenti, hogy ha odakint 0 Celsius fok van, és a lakásból 20 Celsius fokos levegő áramlik kifelé, akkor csak a hőcserélős szellőztetési rendszerrel legalább 15 Celsius fokos friss levegőt kapunk, amit lényegesen kevesebb energiaráfordítással lehet felmelegíteni. A szisztéma előnye ráadásul, hogy a kinti levegő ilyenkor megtisztításra kerül, ezáltal minden pollent és port felfog menet közben egy speciális szűrő, tehát az allergiások is sokkal jobban érezhetik magukat a passzívház falai között.

 

A napenergia mindennek az alapja

Általánosságban jellemző a passzívházakra, hogy ha a leendő tulajdonosok nem akarnak túl magas belső hőmérsékleteket, akkor nem is lesz szükség külön fűtési rendszer kiépítésére hozzá – elővigyázatosságból a legtöbb esetben természetesen nem marad ki –, lévén az efféle ingatlanok a napenergiából, valamint a háztartási készülékek és a lakásban tartózkodó személyek hőleadásából nyerik a komforthoz szükséges fűtési energiát.

Ezt a különféle árnyékolókkal télen és nyáron egyaránt precízen lehet szabályozni – a folyamat természetesen automatizálható is –, amit a fentiekben ismertetett speciális szellőztető rendszer egyaránt képes megtámogatni.

 

Passzívházak - a jövő házai

 

Mint a németországi Darmstadt-Kranichsteinben felépült első passzívházban folytatott mérések 1996-ban és 1997-ben bebizonyították: egy ilyen ingatlanban még akkor is elegendő egy 20 négyzetméteres szoba fűtéséhez maximum két darab 75W teljesítményű villanykörte, ha egyébként odakint a napi középhőmérséklet mindössze -14 Celsius fok.

Ilyen körülmények között ugyanis a passzívházban mindössze villanykörtékkel sikerült 20 Celsius fok fölött tartani a lakás hőmérsékletét. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag alig van szükség fűtésre, vagyis a passzívházak esetében az ebből származó káros anyagok mértéke szintén egészen elenyésző, ami a környezettudatosság tekintetében a fenntarthatóság legmagasabb szintje jelenleg.

 

Passzívházak - a jövő építményei

 

Sőt mi több, a passzívházak éppen a fentiekből fakadóan a legjobb komfortot is kínálják a lakók számára. Az állandó hőmérséklet jóvoltából ugyanis a falak és az aljzatok soha nem hűlnek ki, mindig kellemesen meleg tapintásúak, miközben télen soha nincs hideg, nyáron pedig még a legnagyobb kánikulában sincs soha túl meleg, hovatovább garantált az állandó friss levegő úgy, hogy közben nem kell kinyitni az ablakot, és beengedni a zajt, a port, a koszt vagy éppen a polleneket.

A folyamatos szellőzésnek hála ráadásul garantált, hogy az épületben soha nincs nedvesedés, tehát ellehetetlenül a páraképződés, aminek jóvoltából a penészesedést is kizárhatjuk, ami az erősen szigetelt épületek esetében gyakran komoly problémákat okozhat.
 
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Read previous post:
Tavaszi agrárképzések a természet szerelmeseinek

  Lassan ébred a természet, nyílnak a virágok, és mindannyian örülünk annak, hogy egyre többet tudunk a szabad levegőn lenni nagy...

Close