Amit az ételízesítőkről feltétlenül tudnod kell

 

Ételízesítő házilagMiért van az, hogy manapság háztartások millióiban használnak különféle ételízesítőket?

Miért gondolja a háziasszonyok többsége úgy, hogy Vegeta vagy Delikát nélkül szinte képtelenség ízletes ételt készíteni?

 

 

Sajnos, a reklámok nálunk is megtették „áldásos” hatásukat…

A háziasszonyok többsége valójában csak megszokásból használja a különböző ételízesítő porokat, hiszen ők is ezt látták az édesanyjuktól, nagymamájuktól, ráadásul a reklámok is erre csábítják őket. Lényegében ez az oka annak, hogy ők is ezt tartják természetesnek.

 

A bűnös a nátrium-glutamát, ami ugyanolyan függőséget okoz, mint a Cola vagy a kávé

  • Tudtad, hogy a legtöbb fűszerkeverék és ételízesítő tartalmaz egy nátrium-glutamát nevű ízfokozót?
  • És azt, hogy ez az összetevő függőséget okoz és kikapcsolja azon receptorokat az agyban, amelyek a jóllakottság érzését koordinálják?

Bizony, bizony! Mindenféle sós ételbe téve elhiteti az agyunkkal, hogy amit eszünk, az finom. És, persze így egyre többet kívánunk belőle!

Ezért teszik bele szinte minden félkész- és készételbe is.

 

Az íz az ételek lelke

„Aki az ízeket befolyásolja, életünket manipulálja. Ráadásul az íz nem csak ízlés dolga. Az íz legfontosabb funkciója a táplálék ellenőrzése. Figyelmeztetés (lenne), hogy mit nem szabad megenni. Ha becsapják ízlelésünket, elfeledtetik velünk az eredeti ízt, akkor tényleg bármit lenyelünk.” – olvasható A leves hazudik c. könyvben

 

Ételízesítő házilag

 

Mégis mit tehetünk ellene?

Nézzük meg mindig az élelmiszerek összetevőit. Ha megtaláljuk közte az E621-et, akkor azt inkább hagyjuk a polcon, mert ez a nátrium-glutamát jelölésére szolgál.

Ha tudatosan kerüljük a használatát, pár hét múlva rácsodálkozunk majd arra, hogy mennyire jobban fogjuk érezni és élvezni az ételek eredeti ízét.

 

Ha pedig ragaszkodunk az ételízesítő használatához…

…akkor készítsük el azt házilag.

Ügyeljünk arra, hogy vegyszermentes gazdaságból szerezzük be a hozzávalókat. Megtisztítás, és aprítás után napon vagy aszalógéppel, esetleg sütőben (nyitva hagyott sütőajtóval) szárítsuk meg a zöldségeket, majd daráljuk apróra.

Természetesen ezek az arányok nincsenek kőbe vésve. Ha van olyan zöldség, amit jobban kedvelünk, nyugodtan tehetünk belőle többet.

Fénytől és nedvességtől elzárva akár egy évig is tárolható.

 

Íme a hozzávalók:

1 kg sárgarépa

1 kg fehérrépa

1 kg paprika

40 dkg zellergumó

20 dkg karfiol

20 dkg vöröshagyma

20 dkg paradicsom

20 dkg karalábé

2 fej fokhagyma

1 cs. petrezselyemzöld

1 cs. zellerzöld

50 dkg NaCl (tiszta nátrium-klorid) vagy tengeri só

 

Használd egészséggel!

 
 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.

 

“Amit az ételízesítőkről feltétlenül tudnod kell” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Kedves Németh Józsefné!
    Szeretnénk a családdal almát szedni, de nem tudjuk merre van ez a Lajos-telep?Válaszát előre is köszönöm: Hegyi Hajni

  2. Köszönöm az értesítést…Szombaton a Lajos-telepen 20kg alma helyett 76 kg -t szedtünk ,mert olyan csodálatos volt,hogy nem tudtuk ott hagyni..Köszönet az ott dogozóknak…Évek ota onnét biztositjuk az alma szükségletünket,és mindig nagyon megvoltunk elégedve Németh Jozsefné..-

Szólj hozzá!

5 + 3 =