Ehető játszókert? Létezik ilyen?

 

Ehető játszókert? Létezik ilyen?Hallottál már az ehető játszókert programról? A gyerekeknek szóló projekt lényege, hogy a kicsik nem csak megismerkedhetnek a gyógy-, és fűszernövények sokaságával, hanem a kisgyerekek ültetik, gondozzák és takarítják is be a növényeket. Ez a kezdeményezés követendő példa lehet az összes gyermeknevelő intézmény számára.

 

 

A programot 2014-ben hirdette meg a Kék Ibolya Kertészet tulajdonosa Hagyáné Takács Ibolya. Az ehető játszókert tervvel elsősorban azon Békés megyei gyerekeket nevelő intézeteket vette célba, amik szerették volna megtanítani a gyermekeknek a bio növénytermesztés rejtelmeit. Ezen belül is a gyógynövénytermesztést.

Ez a példa nem új keletű. Az ötlet Angliából származik. Elsőként az ehető játszókert programhoz a Kétegyházi Napsugár Óvoda csatlakozott.

Az óvoda udvarán a kertészet segítségével létrehoztak egy gyógy-, és fűszernövénykertet. Ígéretükhöz híven pedig ingyenes palántákat, és növényápolási tanácsokat is adtak az óvoda munkatársainak. Cserébe a Kétegyházi Napsugár Óvoda vállalta, hogy a projekt referencia kertje lesz.

 

Ehető játszókert? Létezik ilyen?
Az ültetéstől, a betakarítástól a növények felhasználásáig és elfogyasztásig minden lépésben részt vesznek a gyerekek az ehető játszókert programon belül.

 

A programban a kisgyerekek feladata a növények ültetése, gondozása, de még a szárítása is. Ezt pedig úgy kellett a pedagógusoknak megoldani, hogy közben a gyerekek ezt játéknak, szórakozásnak, jutalomnak érezzék. Így szinte észrevétlenül nevelődik beléjük a természet iránti szeretet és a vegyszermentes növénytermesztés fontossága is.

Az ehető játszókert keretein belül lehetőség nyílik arra is, hogy a kicsik a munkájuk fontosságával is tisztában legyenek. A megtermelt növényeket ugyanis teljesen ők fogyaszthatják el tea vagy fűszer formájában.

A kezdeményezés olyannyira sikeressé vált, hogy 2015. tavaszára már a Mezőkovácsházi Négy Évszak Óvoda és Bölcsőde mind a négy kirendeltsége csatlakozott az ehető játszókert programhoz. A kertészet itt is palántákat és vetőmagot ajánlott fel az óvodáknak, ahol a dadusok és óvónők segítségével a gyerekek ültették el a növényeket.

 

Ehető játszókert? Létezik ilyen?
Az ehető játszókert kiváló lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a gyerekek játék közben sajátíthassanak el értékes ismereteket.

 

Az ehető játszókert program méltán büszke a rövid idő alatt elért eredményeire.

  • A gyermekek játszva tanulják meg a kertészkedés alapjait, és szórakozva ismerkednek meg a környezet-, és természetvédelem alapjaival.
  • A csoportos kertészkedés fejleszti a gyermekek alkalmazkodóképességét, és megismerteti őket az önálló munkavégzéssel és azok eredményeinek az örömeivel is.
  • Megtanítja őket az ökogazdálkodás, a biotermesztés alapjaira és a megismerteti őket a hagyományos paraszti gazdálkodás elveivel.

 

A kiváló kezdeményezésbe a kertészet is szeretne minél több tagot bevonni, így folyamatosan várják azon óvodák jelentkezését, akik szeretnék már életük kezdetekor jó irányba fejleszteni a rájuk bízott lurkókat.

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.

 

“Ehető játszókert? Létezik ilyen?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Kérnék több információzt ebben a témakörben .Köszönettel Egerszegi Anikó

Szólj hozzá!

37 − = 33