Oda az idei epertermés! Milliós fagykárok a földeken…

 

Elfagyott az eper nagy részeA Somogy megyei Csököly eperföldjein szinte a teljes idei termés megfagyott az éjszaka. Hiába próbálták füstölőkkel védeni a földeket a gazdák, mégsem tudták eloszlatni az április végi hideget. Milliókra rugó fagykárok a földeken…

 

 

„Tavaly a jég verte el a termést, aztán meg annyi eső esett, hogy elrohadt az eper nagy része. Az idei termés kiemelkedőnek ígérkezett, de a múlt éjszakai  mínusz 7 fokot nem éli túl az eper.” – mondta elkeseredetten az egyik őstermelő.

 

Mit lehet tenni?

Biztosítást nem lehet kötni fagykárra, attól elzárkóznak a pénzintézetek. Kukoricára is csak tűz- meg jégkárra köthető biztosítás, pedig azt sem kímélte a fagy. Hatalmas a kár a földeken. Csak reménykedni lehet abban, hogy a másodvirágzás során termő eper már megmarad és le is lehet szüretelni.

„A falugazdászoknak lesz munkájuk az elkövetkező napokban, hiszen hatalmas területet kell felmérniük. Főleg a dél-somogyi területeken nagy a kár. A repce a virágzásában károsodott, a kukorica is kibújt már.”  – mondta a nagybajomi Szabó Tamás, a MAGOSZ elnökségi tagja. „A károk felmérése jelenleg is zajlik, még néhány nap szükséges a veszteség teljes felméréséhez.”

Nem lehet tudni, hogy pontosan hány hektárt is érintett az északról beérkező hideg légáramlat.”  – mondta Tóth István növényvédelmi szakmérnök, a növényorvosi kamara elnökségi tagja. –
„Szőlészektől kaptam visszajelzést, hogy a megye északi és középső részén kisebb gazdaságokban okozott károkat a fagy, a Balaton-parton kevésbé. A kiskertekben már néhol kibújt burgonya is szenvedett a fagytól. Sajnos, ezt az erős fagyot a szamóca bírja a legkevésbé.

 

Milliós fagykárok a földeken
Kép forrása: hirado.hu

 

A gyümölcsösöket érte a legnagyobb fagykár

  • Nyírbátorban főleg a cseresznye károsodott, de elfagyott az alma és a dió egy része is.
  • A kecskeméti növénytermesztők vizes permetezéssel és meleg levegő befújással védték a szőlőt.
  • Nógrád megyében az akác fagyott el, még az is lehet, hogy a méheket is át kell telepíteni.

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.

 

Szólj hozzá!

16 − = 13