Minden, ami bio

 

Ma már egyre több azoknak a tudatos vásárlóknak a száma, akiknek fontos az, hogy az élelmiszerüket hazai gazdaságokból, hazai gazdáktól szerezzék be. Ők azok, akik előnyben részesítik azt is, ha az áru egy bizonyos távolságon belülről érkezik, és nem utazza át a fél világot az elfogyasztása előtt.

Bár Magyarországon is növekszik a tudatos vásárlók, bio minőséget keresők száma, sajnos még mindig csak 1-2%-ot tesz ki, ha az egész társadalmunkat nézzük. Ebben szerepet játszik az, hogy a minőségnek ára van, ami jelen esetben plusz 30-60%-ot jelent. Igaz, hogy bio termékeket már sok helyen lehet kapni, mégsem beszélhetünk még országos hálózatról.

Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a hazánkban kapható zöldségek és gyümölcsök mintegy felében található kimutatható mértékben egészségre káros vegyszermaradék. Egyes termékek majdnem mindig az előírt határértéken felül tartalmaznak vegyszer maradékot.

 

A kérdés csak az, hogy:

  • milyen termékeknél kell kifejezetten odafigyelnünk erre (déli gyümölcsök, szőlő, eper, barack, alma, körte, uborka, paradicsom, borsó, saláta)
  • melyeknél nem szükséges a fokozott óvatosság (kiwi, banán, dinnye, szilva, karfiol, káposzta, spenót, hagyma, burgonya).

Amennyiben fontos számodra a vegyszermentes, egészséges, ízletes táplálkozás és felelősnek érzed magad a családod iránt, akkor válaszd a bio élelmiszereket. Keresd a bio minősítéssel ellátott készítményeket és a biogazdálkodást folytató termelők kínálatát.