Felfutóban a magyar bioetanol program

 

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szerint Magyarországon évente mintegy 2,0-2,5 millió tonna kukoricából lehet majd előállítani bioetanolt, ha az ország ki tud építeni legalább 600 ezer tonna új gyártókapacitást.

Ez a mennyiség nem veszélyezteti a magyar belső takarmányellátást, mivel ennyi felesleg mindig rendelkezésre fog állni az országban – jelentette ki Gőgös Zoltán, a minisztérium államtitkára kedden az MTI-nek.

 

 

Magyarországon 2011-ben várhatóan három új bioetanol-üzem kezdi meg működését, ami jelentősen növeli az ország bioetanol-gyártó kapacitását” – mondta el korábban Gőgös Zoltán a Reutersnek. A három új üzem összesen mintegy 1,2-1,3 millió tonna kukoricát tudna hasznosítani évente, a 2011-es terméssel kezdődően. Ez Gőgös Zoltán szerint valamelyest enyhítheti a kínálati felesleg okozta piaci feszültséget.

Az államtitkár az MTI kérdésére elmondta: a magyar kormány még 2006-ban határozta el, hogy bioetanol-programot indít, úgy számoltak, hogy évente mintegy 700-800 ezer tonna bioetanol előállítására nyílik lehetőség az országban mezőgazdasági alapanyag, elsősorban kukorica felhasználásával. Korábban számos új bioetanol-gyártó üzemet terveztek, de a takarmányárak szárnyalása miatt megtorpantak ezek a beruházások. Emellett esett a világpiacon az olaj ára, így több olyan beruházást is felfüggesztettek, illetve visszamondtak a potenciális befektetők, amelyet korábban meg akartak valósítani.

Jelenleg az egyetlen nagyobb bioetanol-üzem a Szabadegyházán levő finomító, évi 150 ezer tonnás kapacitással. Most azonban három jelentősebb befektető is bioetanol előállítására alkalmas üzemet kíván létesíteni Magyarországon. Emellett további 30 kiskapacitású bioetanol üzem létesítési kérelme is napirendre került, utóbbiak mintegy 150 ezer tonnával járulhatnának hozzá a bioetanol-gyártó kapacitáshoz – jelentette ki Gőgös Zoltán az MTI-nek.

Három új üzem van előkészületi szakaszban, ezek az új üzemek Dunaföldváron, Kabán, és Dunaalmáson épülnének, jelenleg az engedélyek megszerzésénél tartanak. 2011-ben kezdhetik meg működésüket, a magyarországi bioetanol-gyártó kapacitást 500 ezer tonnával növelve.

“Egy múlt hónapban kibocsátott kormányrendelet-tervezet a dunaföldvári beruházást teszi meg az elsőszámú projektnek – ezt az írországi székhelyű Ethanol Europe tervezi megépíteni -, felgyorsítva a szükséges dokumentációk megszerzésének folyamatát” – idézte a Reuters Gőgös Zoltánt.

Az államtitkár szerint a kabai és a dunaalmási beruházások – amelyek majdnem túl vannak az engedélyezési eljáráson – a következő egy-két hétben ugyanezt az elsőbbségi elbánást kapják majd meg.

Forrás: MTI

 
 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.

 

Szólj hozzá!

72 + = 80