Testmozgás, de nem mindegy, milyen

 

Testmozgás, de nem mindegy, milyen Ha nem eszünk megfelelő mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget, lehetőleg saját magunk által termelt változatban, akkor fáradtabban, ingerlékenyebben telnek a hétköznapjaink, hiszen testünk energiahiányos. Érezzük, hogy valami hiányzik. Ez pedig nem más, mint a lelkünk egyensúlya. Ha a testünket sikerül is rendbe is tenni, és a lelkünk mégis azt jelzi, hogy valami még mindig nem az igazi, nem ez a természetes állapot. Ilyenkor ajánlott valamilyen testmozgás, sport után nézni.

 

Ha nem vagyunk a dinamikus mozgás hívei, jógázni is elmehetünk. A jóga ugyanis a testet és lelket hozza egyensúlyba, harmóniára törekszik. De ezt az elvet megtaláljuk minden olyan mozgásformában, amiben örömünket leljük.

 

Lecsendesedett elme, belső középpont megtalálása…

Ellentétben sok nyugati jógaiskola tanításával, magának a jóga pozíciónak is, kiegyensúlyozottnak és kényelmesnek kell lennie. Hiszen hogyan is kerülhetnénk egyensúlyba másképp a lelkünkkel, miközben belekényszerítjük testünket egy számára kényelmetlen, fájdalommal járó alakzatba?

De ez nem csak a jógára igaz. A táncosnak, tornásznak, élsportolónak ugyanúgy az elme nélküli állapotra, a középpont megtalálására van szüksége ahhoz, hogy kimagaslót nyújtson az adott sportágban. Ugyanez igaz a színészre is, hiszen csak így tud a közönségnek amolyan „Aha élményt” okozni.

 

Soha nem késő bármilyen sportot elkezdeni. Szerencsére ezt egyre több sportág oktatói is felismerték, s szívesen látják a felnőtt sportolni vágyó embereket is. Lehet felnőttként műugrani, akrobatikus rock and roll-ozni, szertornázni, műkorcsolyázni szakedző vezetésével. Az önvédelmet gyakorló edzéseken sem zárkóznak el a felnőtt mozogni vágyóktól, sőt…

A manapság divatos latin tánc aerobic-ot, másnéven zumbát is muszáj megemlíteni, hiszen minden korosztály szívesen tekeri a csípőjét gátlások nélkül ezeken az órákon. Dinamikusabb valamivel, mint a hastánc, ami szintén egy lelket feltöltő mozgásforma.

Egészségesen élni csakis tudatosan lehet. A sok lehangoló gondolat helyett keressünk egy mozgásformát, ami segít kikapcsolni a zakatoló elméből, a monoton hétköznapokból.

Jógát, hogy elcsendesedjünk, táncformát, hogy újra lelkesedjünk, s örüljünk az életünknek, mint a gyerekek. Akrobatikus sportot, ha mindig is ki akartuk próbálni, de úgy éreztük, már kinőttünk belőle.

Saját magunk szabjuk a határainkat, és csak mi magunk tudjuk feloldani is őket. S nem a mások véleményét kell előtérbe helyezni, hanem a saját lelki békénk kell, hogy legyen az első. Hiszen tudatosan vigyázni a családunkra is csak úgy tudunk, ha mi magunk is kiegyensúlyozottak vagyunk, és harmonikus, jó példát mutatunk.

 

Ha pedig nem akarunk közösségbe menni, akkor is tudunk jógázni, táncolni, hiszen ma már számtalan oktató videó segíthet nekünk ebben. A lényeg, hogy mozogjunk rendszeresen, legyünk kitartóak, hiszen saját testi-lelki egészségünket javítjuk, ha rászánjuk magunkat a mindennapos mozgásra.

 

Öt tibeti jógagyakorlat leírása képekkel: http://www.gyogyulasutjai.hu

 
 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.

 

Szólj hozzá!

90 − 87 =