Balkon kertészkedés, avagy hogyan lehet friss zöldségünk az erkélyünkről

 

 

Balkon kertészkedés! Hallottál már róla? Igaz, hogy az erkélyeken legtöbbször virágokat látunk, de vajon gondoltál-e már arra, hogy akár friss, vitamindús növényeket is termelhetnénk ott, ha már a helyünk megvan rá?

 

 

Miért érdemes a balkon kertészkedés mellett döntened?

A zöldségek, gyümölcsök egészségesek, rostban és vitaminokban gazdagok, és élénk nyári színűkkel azonnal jobb hangulatot keltenek bennünk. Ezért várjuk annyira tavasszal az első epret, a piros paradicsomot, a sárga paprikát vagy akár a zöld színű salátát.

Ha nincs földed, kerted, de szeretnél saját termesztésű zöldségeket, gyümölcsöket bevinni a táplálkozásodba, és van egy erkélyed, akkor nyugodtan belevághatsz a kertészkedésbe.

Tudnod kell azonban, hogy a cserépben nevelt növények fokozottabb figyelmet igényelnek, hiszen korlátozott mennyiségű víz, föld és tápanyag áll a rendelkezésükre, így folyamatosan pótolni kell azokat.

A kezdéshez szükség van néhány nagyobb ültető eszközre, például hagyományos cserepekre, balkonládákra, de bármi megteszi, aminek az alját ki lehet lyukasztani. Egy tálca is kell alájuk, hogy vizet tehessünk bele, ill. fel tudja fogni a felesleges vizet, ha szükséges.

Lehetőleg olyan zöldségeket, gyümölcsöket válasszunk, amelyek nem növesztik a gyökerüket mélyre. A répafélék például, ha nincs sok nagy méretű dézsánk, lehet, hogy csalódást fognak okozni, mert nem fognak akkorára nőni, amekkorára szeretnénk. Az uborkák, tökfélék pedig „futnak”, azaz indát növesztenek, terjeszkednek, ezért rendkívül helyigényesek.

 

Virágzó eper palánták

Virágzó eper az erkélyről

 

Első körben a fűszerfélék magjait vagy palántáit érdemes beszerezni egész évben folyamatosan felhasználható leveleik miatt. Ezeket akár az ablakban is nevelhetjük, ha még erkélyünk sincs.

Többfélét is ültethetünk egymás mellé, de figyeljünk rá, hogy rendszeresen szedjünk is le belőle, ha már nagyon megnőttek, különben nem jut elég tápanyag nekik. Ilyenkor akár szét is ültethetjük őket, hogy jobban fejlődhessenek.

Választhatunk palántát is piacon, kertészetekben, de kísérletezhetünk magokkal is, ha van hozzá türelmünk.

 

Csepegtető öntözés – akár a balkon kertészkedés része is lehet

A rendszeres locsolás hatására a virágföld felületén kemény, tömör réteg képződhet, amely megakadályozza, hogy a levegő és a víz az alsóbb rétegekbe kerüljön. Ezért érdemes alulról locsolni ezeket a növényeket.

A tápanyag-utánpótlás nagyon lényeges a cserépben nevelt zöldségeknél. Vehetünk folyékony tápoldatot, vagy komposzt földet, trágyát. Figyeljünk a cserép földjére, időnként lazítsuk fel kis kézi kapával. A víz és a fény egy idő után kevés lesz neki, ezért nagyon fontos az utánpótlás. Időnként ki is cserélhetjük a földet friss komposzttal vagy laza virágfölddel.

Soha ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a talaj. Nyáron akár naponta kétszer is szükségessé válhat a vízutánpótlás. Ha nem tudjuk megoldani a reggeli és az esti locsolást (napsütéskor tilos locsolni, mert elégetjük vele a növényeinket), akkor rakjunk nagyobb alátétet a cserép alá, és tegyünk bele egyszerre nagyobb mennyiségű vizet.

Tehát, fontos hangsúlyt helyezni a megfelelő öntözésre valamint a tápanyag utánpótlásra. Az öntözésre a legjobb megoldás a csepegtető öntözés.

 

Csepegtető öntözés

 

Az öntözésnek ez a fajtája elsősorban automatizált, terület koncentrált öntözés. Nem utolsó szempont, hogy víztakarékos, valamint egy keverőtartály segítségével a tápanyag utánpótlást is eltudjuk végezni így a növényeink számára.

 

Csepegtető öntözés, tápanyag utánpótlás

 

A csepegtető öntözés házilag is kivitelezhető. A csepegtető öntözőrendszer tervezéséhez segítséget ezen az oldalon kaphatsz:

http://www.gardenaweben.hu/blog/ontozorendszer-hazilag-26

 

Milyen növényeken válasszunk a balkonunkra?

Nyugodtan kísérletezzünk különféle zöldségekkel. A saláta és a paprika szintén jól érzi magát cserépben, sőt az eper is. Az eperből célszerű folyton termőt választani, mert így képes egész nyáron virágozni, termést hozni, ha idejében leszedjük róla az érett gyümölcsöt. Egyik ízletes és népszerű fajtája a csüngő szamóca, aminek szárai a cserép szélén túlnőnek, és ott hozzák meg a terméseiket. Ideális hely számára a félárnyék, ahol csak délelőtt vagy délután pár óráig éri a nap.

 

 

 

Ha kúszó zöldséget választunk, például futóbabot vagy futó paradicsomot, tegyük lehetővé, hogy fel tudjon kapaszkodni. Utóbbinak adjunk támasztékot, nehogy kiszakadjon gyökerestől a földből a termések súlya miatt.

Tudnunk kell, hogy ezek a zöldségek fejlődésük során igen sok helyet igényelnek, ezért balkon kertészkedés esetén a kis növésű vagy a bokros fajták a legalkalmasabbak. Lehetőség szerint széltől védett, napos helyre tegyük őket.

Ezek a piros növények igen értékes tápanyagokat tartalmaznak. „A” vitamin tartalmuk kiemelkedően magas. Ne csak nyersen vagy főzve fogyasszuk, aszalva is kiváló vitamin-forrás lehet, hiszen ezzel az eljárással az összes tápanyag benne marad. Arra vigyázzunk azonban, hogy a termés kivételével a növény minden része mérgező!

A padlizsán is jól érzi magát cserépben, ha kellően meleg, napos erkélyen tartjuk. Fontos, hogy rendszeresen öntözzük, mert sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ugyanis van, amelyik megkeseredik, ha nem kap elég vizet. A kevésbé érett is rossz ízű, úgyhogy inkább legyen túlérett, inkább fekete, mint barna.

 

A falra is felakaszthatunk néhány cserepet, használjuk ki a teret, minél jobban.

Kép forrása: http://balkon.blog.hu

Bátran kísérletezzünk.

Ne felejtsük el, hogy a frissen szedett zöldség, gyümölcs nem csak, hogy nagyon egészséges, de a zamata is utánozhatatlan! A balkon kertészkedés pedig még az egészségünket is szolgálja!

 

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.

 

Szólj hozzá!

92 − = 82