Tele hassal éhezünk, avagy miért érdemes bio élelmiszereket fogyasztani?

 

Igen! A szervezetünk szó szerint éhezik!

A tudósok ma már sajnos ezt hangoztatják, mivel a fejlett országokban jelenleg kapható „élelmiszereknek” csak a töredéke (kb 12%-a) hasznosítható a szervezetünk számára. Ez az oka annak, hogy az emberek többsége állandóan éhesnek érzi magát, és ezért folyton enni akar.

 

Eljött az idő, hogy átálljunk a mennyiségi étkezésről a minőségi táplálkozásra!

Szerencsére ma már egyre több az egészségéért felelősséget vállaló, tudatosan gondolkodó ember, aki már tudja, hogy ha nem változtat táplálkozási szokásain, akkor annak végzetes hatásai lesznek az egészségére nézve.

Szaporodnak a bioboltok, biopiacok, egyre nagyobb számban jelennek meg újabb és újabb biotermékek a gyógynövényboltok vagy az élelmiszerüzletek polcain.

Folyamatosan nő az igény az olyan élelmiszerek iránt, amik nem tartalmaznak semmilyen káros adalékanyagot, vegyszermaradványt, tartósítószert.

 

De vajon mitől bio az öko?

Az ökotermék a biotermék hivatalos elnevezése. Tehát, kizárólag az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás keretei között előállított élelmiszer nevezhető ökoterméknek, de a biogazdálkodás, organikus gazdálkodás is hasonló értelemmel bír.

A hangsúly nem a végtermék ellenőrzésén, hanem a termesztés, előállítás körülményein van. Megnyugtató számunkra, hogy utólag, laboratóriumi vizsgálatok alapján nem lehet semmit sem ökotermékké minősíteni.

 

Mi lehet az oka annak, hogy a biotermékeket sokkal ízletesebbnek találjuk?

Köztudott, hogy ezeknek a termékeknek különösen gazdag a tápanyag-, ásványianyag- és vitamintartalmuk. Mindennek az oka az, hogy a termelés során az elsődleges cél a termőföld tápanyagainak a visszapótlása és a magasabb minőségű élelmiszerek előállítása, nem pedig a nagy terméshozam.

 

 

Az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó késztermékek kizárólag vegyszermentesen előállított alapanyagokból készülhetnek, illetve a termesztés során csak biológiailag lebomló vagy természetes vegyszerek felhasználásával. Tilos az előállításuk során génmanipulált vetőmagot vagy egyéb szaporítóanyagot felhasználni.

A biogazdák nem használnak mesterséges rovarírtószereket, gyomírtószereket, vagy akár antibiotikumokat ahhoz, hogy zöldséget termesszenek vagy állatokat tartsanak.

Ennek köszönhetően a gazdálkodás során nem veszélyeztetik a rovarokat, madarakat és az embereket sem.

Kijelenthetjük, hogy a bio élelmiszerek fogyasztása nem csak egészségünk, de környezetünk szempontjából is hasznosabb.

 

Szigorú ellenőrzés

A biogazdálkodással foglalkozó gazdákat évente többször is ellenőrzik, sőt ez az ellenőrzési lánc az egyes termékeket egészen végig kíséri a termőföldtől a boltokban való elhelyezésig.

Ha a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vagy a Magyar Biokultúra Szövetség címkéjét látjuk egy terméken, akkor biztosak lehetünk abban, hogy valóban biotermékkel van dolgunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hol szerezhetjük be a bio élelmiszereket?

A biogazdaságok, biopiacok, bioboltok listáját >>> itt találod <<<

 
 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.

 

Szólj hozzá!

50 − 47 =