A növények közérzetjavító szerepe

 

Növényekkel a jobb közérzetért

Vajon miért van az, hogy olyan sokan vágyunk a természet közelségébe?

Mi lehet az oka annak, hogy egy bevásárlóközpontban mintha minden energiánk elfogyna, egy természet közeli helyen pedig teljesen frissnek és kipihentnek érezzük magunkat.

 

 

Nézzük meg most azt, hogy:

hogyan képesek hatni a növények az egészségünkre és a közérzetünkre!

Sok városban már tudatosan helyeznek el a közterületeken zöldnövényeket. Ezeken a helyeken már nem a díszítő funkció az elsődleges szempont, sokkal inkább a növények közérzetjavító és egészségmegőrző szerepe kerül előtérbe.

Az utóbbi időben sok olyan kutatási eredmény született, ami a növények emberekre gyakorolt hatását mérte tudományos szempontok alapján.

Ebből gyűjtöttünk ki néhányat:

 

1., Növények és az emberi tűrőképesség

A Washington Állami Egyetem munkatársai arra szerettek volna rájönni, hogy az emberek viselkedésére a növényeknek van-e bármiféle hatásuk. A vizsgálat arra irányult, hogy változik-e az emberek tűrőképessége, ha a környezetükben vannak növények.

3 különböző módon berendezett szobában folytatták a vizsgálatot.

  • Az egyik letisztult, egyszerű szoba,
  • a másik egy növényekkel berendezett helyiség,
  • a harmadik pedig egy érdekes, színes tárgyakkal berendezett terem volt.

A meghívott személyeket először kikérdezték a helyiséggel kapcsolatos észrevételeikről. Ezek után meleg, majd jéghideg vízbe kellett a kezeiket rakni. A kísérlet szereplőinek azt a feladatot szabták meg a kutatás vezetői, hogy amikor már elviselhetetlen a fájdalom, akkor húzzák ki a kezüket a jeges vízből.

A végeredmény azt mutatta, hogy több ember képes volt 5 percnél is hosszabb időre benntartani a kezét a vízben akkor, ha növényekkel teli szobában volt.

 

2., Növények hatása az iskolákban

Volt olyan kutatás, ahol a negatív egészségügyi rekordokat felállító iskolai tantermekbe telepítettek növényeket. Az eredmények önmagukért beszélnek.

  • A tanulók teljesítménye javult,
  • aktívabban szerepeltek az órákon,
  • és jóval kevesebbet hiányoztak,
  • a fejfájásaik 47%-kal csökkentek,
  • illetve a tanulók általános közérzete is nagymértékben javult.

 

A növényeknek az iskolákban is fontos szerepük van.
A növények hatással vannak a tanulók teljesítményére is.

 

3., Növények szerepe a kórházakban

Az elmúlt évtizedekben több hasonló kísérlet is bebizonyította azt, hogy a növényeknek igen fontos gyógyító erejük van.

Itt most nem a gyógynövényekre kell gondolni elsősorban, hanem bármelyik „mezei” növényre.

Különböző tesztek azt bizonyították be, hogy azok a kórházi betegek, akik az ablakból kitekintve növényeket láttak, jóval kevesebb fájdalomcsillapítót igényeltek, mint azok, akik nem. Emellett egészségi állapotuk alakulása is jóval felülmúlta azon páciensekét, akik egy épületnek a falát voltak kénytelenek egész nap nézni.

A San Diego Gyermekkórházban pedig 13%-kal kevesebb operációra volt szükség abban az időszakban, amikor minden gyógyulni vágyó kis beteg mellett növényeket helyeztek el. A kórházi személyzet hozzáállása is javult, sőt jóval több adományt is kapott a kórház az előző periódushoz képest.

 

4., Növények a munkahelyen

További vizsgálatok kimutatták, hogy az irodákban tartott növények az egészségügyi panaszokat képesek voltak átlagosan 25%-kal csökkenteni. A vizsgálat során a résztvevők toleranciaszintje megemelkedett, és testi tüneteik sokkal kevésbé voltak irritálóak.

További kutatások egész sora bizonyítja azt, hogy növényekkel gazdagon ellátott helyiségek képesek az egészségügyi hiányzásokat jelentősen csökkenteni, a produktivitást, a koncentrációt, és a reakció időt is jelentősen növelni.

 

A növények egészségre gyakorolt hatása a munkahelyeken
A növényeknek a munkahelyeken is fontos szerepük van.

 

Talán ez a néhány példa is elég ahhoz, hogy tudatosuljon bennünk, hogy a növények nemcsak oxigéntermelő szerepükkel járulnak hozzá jó közérzetünkhöz.

Vegyük hát figyelembe ezt környezetünk kialakításakor…

 
 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.

 

Szólj hozzá!

+ 86 = 94