Folytatódik a Klímabarát Otthon program

 

Havi 15 ezer forinttal is csökkentheted a rezsidet!

Budapest XV. kerületében, egy frissen korszerűsített panelház tövében számolt be a Klímabarát Otthon panelprogram eredményeiről Szabó Imre, környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A tárcavezető elmondta: a szén-dioxid-kvóta eladásokból származó bevételből idén is jut pénz lakóingatlanok energiahatékony felújítására.

Magyarországon a CO2 kibocsátásért 30%-ban a lakóépületek a felelősek, ez – a miniszter szerint – azt jelenti, hogy 30%-kal több energiát használnak el, mint amennyi szükséges lenne. Ha a panelprogram beruházásait megvalósítják, akkor lakásonként akár havi 10-15 ezer forinttal csökkenhet a rezsiköltség.

A minisztérium eddig 948 ilyen új típusú pályázatot bírált el, 15,2 milliárd forint összértékben. A pályázatok beadási határideje december 31 volt, feldolgozásuk jelenleg is tart.

A Klímabarát Otthon program idén is folytatódik:

A legfontosabb változás, hogy idén már a hagyományos lakóépületek felújítására, megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint új építésű energiatakarékos lakóépületek támogatására is lehet pályázni, október végéig. A tárca a programtól további mérhető szén-dioxid kibocsátás-csökkenést vár.

A zöldberuházások finanszírozása az ország szén-dioxid feleslegének értékesítéséből történik, így gyakorlatilag nem függ a költségvetéstől.

A miniszter elmondta:

Szükséges, hogy a lakóközösségek, az önkormányzatok a pályázatokon elnyert költségekhez hozzájáruljanak, így a 15,2 milliárdos összérték közel 50 milliárdos beruházást generál. A szükséges munkálatokat jórészt hazai gyártásból, magyar szakemberekkel végeztetik el.

Támogatás nyerhető el nyílászárók felújítására, cseréjére, homlokzatok és födémek hőszigetelésére, teraszok beüvegezésére, fűtéskorszerűsítésre, vagy árnyékolók beépítésére is.

A Klímabarát Otthon programra magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak is pályázhatnak.

A pályázatokat az Energia Központ Nonprofit Kft-hez kell benyújtani.

Forrás: www.penzcentrum.hu

 
 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.

 

Szólj hozzá!

+ 32 = 38