Csúszásmentesítés környezetbarát módszerekkel

 

Hogyan csúszásmentesítsünk télen?Az utak sózása nemcsak a járművekre és az úttartozékokra ártalmas, hanem az élővizeket, az út menti növényzetet és a talajt is mérgezi.

Akkor biztos, hogy ez a megoldás?

 
 
 

Szerintünk nem, hiszen rengeteg olyan anyag létezik, amely kiválthatja a sót…

Mit tehetünk?

A legjobb környezeti szempontból mindig, ha elkerüljük.
A vidéken élők használhatnak fahamut, homokot, vagy akár nyári felújítási munkálatokból erre a célra tartalékolt fűrészport, forgácsot is. Ha ezek épp nincsenek kéznél, vagy hirtelen fordult rosszra az idő, elsősegélyként megteszi a zeolitos macskaalom is. Azért az első ijedtség elmúltával érdemes a helyi közterület-fenntartónál érdeklődni, milyen anyagokat ajánl csúszásmentesítésre.

Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) hulladékgyűjtő udvaraiban, valamint V. ker. Arany János u. 12. sz. alatti közönségszolgálati irodájában homok és útkáli szórósó is kapható, mely utóbbi kalcium- és magnéziumtartalmával táplálja a talajt, a sónál kisebb mennyiségben kell kijuttatni, és mínusz 25 Celsius fokos hőmérsékletig a visszafagyást is megakadályozza.

2010. szeptember elsején lépett hatályba a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008 (XII.30) sz. kormányrendeletnek az a része, amely kimondja, hogy a járdákon nem lehet olyan anyaggal síkosság-mentesítést végezni, ami kárt okoz a környezetben, így jól tesszük, ha idejében tájékozódunk az alternatív megoldások felől…

 

Forrás: okoszolgalat.hu

 
 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.

 

Szólj hozzá!

68 − = 64