Klímabarát Háztartás Program

 

A Zöld Beruházási Rendszer részeként, a Klímabarát Otthon és az Izzócsere Program után a zöldtárca újabb klímavédelmi programot indít:
a Klímabarát Háztartás Program keretében a rászorulók energiafaló hűtő- és mosógépeket cserélhetnek energiatakarékosra – jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter kedden.


A Környezetvédelmi Minisztérium az egymilliárd forintos keretösszegű csereakcióval közel 15 ezer korszerű és energiahatékony háztartási gép beszerzéséhez nyújt gépenként 60-70 ezer forintos támogatást. Ezzel mintegy 2 ezer tonnával csökken a háztartások éves CO2 kibocsátása, ami egy 200 hektáros tölgyerdő éves CO2 megkötésének felel meg, illetve 2600 megawattos csökkenést jelent a lakossági energiaigényben.
Az új klímavédelmi programban az energiahatékony, új háztartási gépek beszerzésére az időskorúakat, nagycsaládosokat, a  fogyatékkal élőket és a regisztrált munkanélkülieket segítő alapítványok és egyesületek pályázhatnak.

 

 

A program keretében a KvVM háztartásonként és a pályázatot benyújtó szervezetek saját részére székhelyenként 1 darab régi mosógép „A” energiahatékonysági osztályú új mosógépre és/vagy 1 darab régi hűtőgép „A”, „A+”, „A++” energiahatékonysági osztályú új hűtőgépre történő lecserélését támogatja. Egy pályázaton maximálisan bruttó 70.000.-Ft támogatás nyújtható A+ és A++ energiacímkével rendelkezı hűtőgép vásárlására, „A” energiaosztályú hűtőgép és mosógép esetén pedig a maximális támogatás összege 60 000.-Ft.

Mivel a támogatás elsődleges célja a klímavédelem, ezért az új háztartási gépek vásárlása mellett a program kiemelt hangsúlyt fektet a működőképes, régi háztartási gépek visszagyűjtésére. A pályázatok elbírálása folyamatos, azokat 2010. október 30-ig vagy a keret kimerüléséig lehet benyújtani.

A magyarországi háztartásokban a nagyháztartási gépek 43,2%-a 8 évnél idősebb. Amennyiben az összes, kevésbé korszerű készüléket lecserélnék a legkorszerűbb, energiatakarékos készülékekre, akkor elméletileg összesen 1,8 millió tonna CO2 kibocsátás csökkentést lehetne elérni.

A környezetvédelmi cél mellett a gépcsere jelentős megtakarítást is eredményez. A korszerű háztartási gépek 20-50%-kal kevesebb villamos energiát fogyasztanak, mint a régebbi társaik.

Egy 1995-ben gyártott kombinált hűtőgép lecserélésekor közel 10.000 Ft-ot lehet évente megtakarítani, de például egy, a ’80-as évekből származó hűtő cseréjével több mint 15.000 Ft-ot lehet spórolni minden évben.

A Magyarországon forgalomban lévı hűtő- és mosógépeken az uniós szabályozásnak megfelelően kötelező elhelyezni az energiacímkét.

 

Energia címke

 

Az energiacímke A–G-ig osztályozza a készülékeket energiahatékonyságuk szerint. A „C” energiaosztályú készülékek átlagosan 65%-kal, a „B” energiaosztályúak pedig 30%-kal több áramot fogyasztanak, mint az azonos űrtartalmú és kivitelű „A” osztályú készülékek.

Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

 
 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.

 

Szólj hozzá!

7 + 1 =