Védelem a szabadgyökök ellen

 

Az egészségtudatos emberek körében ma már egyre ismerősebbnek tűnnek a „szabadgyök” és az „antioxidáns” kifejezések.

De tisztázzuk csak, hogy mik is azok a szabadgyökök?

 

 

 

A szabadgyökök – agresszív oxigénmolekulák – a szervezetünkben zajló biokémiai folyamatok során keletkeznek.

Termelődésüket a nikotin, a stressz, az UV sugárzás, a gyógyszerek, a táplálkozás során bevitt méreganyagok, a röntgen sugárzás, a szervezetünkben lévő gyulladások, de még a kimerítő tréning is fokozza.

Van ezek között olyan tényező, amit egy kis odafigyeléssel el tudunk kerülni, de sajnos nincs ráhatásunk a levegő szennyezettségére, a vizeink tisztaságára, sőt a földjeink méreganyaggal való telítődésére sem.

 

És, hogy mit eredményez a túlzott szabadgyök-termelés?

Szinte minden betegség ennek a számlájára írható! És, most cseppet sem túloztam. Közvetve vagy közvetlenül a túlzott szabadgyök-termelődés okozza az alábbi betegségeket:

  • allergia
  • tüdőbetegségek
  • csontritkulás
  • idegrendszeri zavarok
  • szembetegségek
  • bőrproblémák
  • szív- és érrendszeri betegségek
  • daganatos megbetegedések, és még sorolhatnánk…

 

Tudtad, hogy:

  • évek óta világelsők vagyunk a szív- és érrendszeri megbetegedésekben, és
  • a daganatos betegségek előfordulása hazánkban 2,5-szer nagyobb, mint az európai átlag?

 

Vajon mi lehet ennek az oka:

Meg vagyok győződve róla, hogy elsősorban a táplálkozásunkon múlik, másodsorban pedig azon, hogy nem vagyunk tisztában azzal, hogy sürgősen változtatnunk kell jelenlegi életvitelünkön.

 

Szerencsére van megoldás:

Az antioxidánsok le tudják kötni ezeket a szabadgyököket, és így elkerülhetők a fent említett betegségek.

Tanulmányokkal igazolták, hogy antioxidánsok fogyasztásával még magasabb koleszterinszint mellett is csökkent az érelmeszesedés mértéke.

 

A négy legfontosabb gyökfogó:

  • az E vitamin
  •  a C-vitamin
  • az A vitamin növényekben előforduló előanyaga, a béta-karotin
  • az enzimrendszer működéséhez is szükséges szelén.

Az enzimrendszer működését segíti még a réz és a cink, és szintén antioxidáns hatásúak a zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható bioflavonoidok.

Kutatások bizonyítják, hogy a különböző antioxidánsok megfelelő kombinációja nagyobb védelmet nyújt, mint az egyes tápanyagok önmagukban.

Pl: az E vitamin gátolja a béta-karotin és a C-vitamin oxidációját. A szelén és az E vitamin pedig fokozzák egymás hatását.

 

 Gyümölcsök a számunkra nélkülözhetetlen antioxidánsokkal

 

Hogyan juthatunk hozzá ezekhez a szervezetünk számára nélkülözhetetlen antioxidánsokhoz?

Nagyon egyszerűen:

Fogyasszunk megfelelő mennyiségű és minőségű zöldséget és gyümölcsöt!

Hogyan teheted ezt meg? Keresd a bio élelmiszereket! Segítségért kattints ide >>>

 

Kísérletekkel igazolható, hogy a sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztó emberekben kisebb a rákos megbetegedések előfordulása, mint azoknál, akiknek hiányoznak a napi étrendjükből a növényi élelmiszerek.

 

A kérdés csupán az, hogy:

egy-egy személynek mennyi vitaminra és növényi hatóanyagra van szüksége, hogy kellő mértékben védje magát a szabadgyökök káros hatásától.

Ennek megállapításához a kutatók meghatározták az ún. ORAC értéket. Ez az adott élelmiszer antioxidáns képességét – szabadgyök megkötő képességét – jelzi. Minél magasabb ez az érték, annál több szabadgyököt képes semlegesíteni a szervezetünkben.

Az amerikai Tufts University naponta 5000-7000 ORAC egység elfogyasztását javasolja.

 

Egy adag (56,7g) Soul ORAC értéke 8990
Egy adag (56,7g) Soul ORAC értéke 8990

 

Mik azok a élelmiszerek, amik magas az ORAC értékkel bírnak?

Elsősorban a gyümölcsök, azok közül is a bogyós gyümölcsök, a zöldségek közül a cékla, de a mogyorófélék, sőt az étcsokoládé is ide sorolható.

Hamarosan kapható lesz egy tesztcsík is, ami a vizeletbe merítve elárulja szervezetünk szabadgyök terhelését, és tájékoztat arról, hogy mennyi antioxidánsra van szükségünk.

Addig is fogyasszunk minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt, mert főzés és sütés közben a tápanyagok nagy része elvész! Soha jobbkor nem kezdhetnénk el, mint most, nyár elején.

 

Ha úgy érzed, hogy neked is szükséged van egy olyan antioxidáns italra, ami a napi ajánlott ORAC értékkel bír és megtalálható benne mind a 4 legfontosabb szabadgyök-fogó, akkor kattints ide >>>

Ha még nem töltötted le ingyenes tanulmányunkat, amiben különböző életviteli tanácsokkal látunk el, akkor tedd meg itt >>>

 
 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.

 

“Védelem a szabadgyökök ellen” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Ha valóban EGÉSZSÉGES ,miért nem használjuk ki a Lehetőségeket ,de NEM VEGYSZEREZVE !!

Szólj hozzá!

99 − = 89