Az ökológiai túllövés napja

 

2010-ben az emberiség kevesebb mint kilenc hónap alatt feléli a teljes évre rendelkezésre álló ökológiai erőforrások és szolgáltatások “keretét” – állítja a kaliforniai székhelyű Global Footprint Network. A legújabb számítások szerint az “Ökológiai Túllövés Napja” idén augusztus 21-ére esik.

 

A Global Footprint Network, az emberiség globális ökológiai lábnyomát vizsgáló szervezet szerint az idei évben már augusztus 21-én elhasználjuk a bolygó idei biokapacitását. A biokapacitás egy adott terület (vagy akár az egész Föld) eltartóképessége – azt mutatja, mennyi erőforrást tud előállítani fenntartható módon az igények kielégítéséhez. Ez azt jelenti, hogy jóval az év vége előtt feléljük azokat a természeti erőforrásokat, amelyek megújulásra képesek. Azaz augusztus 21-től az év végéig az emberiség a tevékenységeihez szükséges ökológiai erőforrásait a természeti tőke feléléséből fedezi.

“Ha valaki a teljes éves jövedelmét elkölti kilenc hónap alatt, annak valószínűleg igen komoly aggodalomra lehet oka” – szemlélteti a helyzetet a háztartások jövedelméhez hasonlatos párhuzammal Mathias Wackernagel, a Global Footprint Network igazgatója. “A helyzet nem kevésbé aggasztó, ha mindez az ökológiai költségvetésünkkel történik meg. A jelenleg tapasztalható klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése, az erdőirtás, a víz- és élelmiszerhiány – ezek mind egyértelmű jelei annak, hogy tovább már nem finanszírozhatjuk fogyasztásainkat – ökológiai értelemben vett – hitelből. A természet ezt csak rövid ideig teszi lehetővé számunkra.”

Ma a világ természetes ökoszisztémái olyan mértékben romlanak, amihez fogható még soha nem volt az emberiség történetében. Az ember természettel szembeni igénye addig a pontig nőtt, ahol a Föld képtelen megküzdeni saját regenerációjáért: forrásai kimerülőben vannak.

Forrás: origo.hu

 
 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Read previous post:
A tudatos vásárlók 12 pontja

  Ha Te is tudatos vásárló szeretnél lenni, akit nem befolyásolnak a folyamatos reklámok, akkor vásárlásaid előtt érdemes átgondolni néhány...

Close