Szedd magad

A Szedd Magad Mozgalom a 80-as évek elején indult hódító útjára hazánkban. Az akkori szabályozás lehetővé tette, hogy a termelő gazdák a terményeik egy bizonyos részét vagy akár az egészet is ezen a módon értékesítsék, és a vásárlók közvetlenül a gazdától vegyék meg a számukra fontos terményeket.

Mivel a fogyasztók felkeresik a gazdaságot, ezért ki lehet hagyni a közvetítőket, ami az árakra is igen jó hatással van. Sok esetben előfordulhat az, hogy a piaci ár harmadáért juthatunk hozzá friss gyümölcshöz, és ma már akár zöldséghez is. Nem utolsó előny az sem, hogy az áruk minősége is sokkal jobb, mint a hipermarketek silány több száz vagy akár több ezer km-ről ideszállított termékei.

A Szedd Magad Mozgalmat nem igazán szokták meghirdetni, reklámozni, és sajnos nagyon sokan vannak, akiknek nem is számít az, hogy ők vagy a családjuk mit esznek napról-napra. Ezek alapján azt gondolhatnánk, hogy ez a kezdeményezés nem érte el a célját.

Szedd Magad Mozgalom
A Szedd Magad Mozgalom nem csak hasznos, de kellemes időtöltést is nyújt gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Ennek ellenére azt láthatjuk, hogy még ilyen szándékos ellenszélben sem tudják ezt a mozgalmat elgáncsolni. Gombamód szaporodnak az olyan gazdaságok, ahol a termést Szedd Magad módszerrel takaríthatják be az érdeklődők. Napról-napra érezhetően nő azoknak száma, akiknek elegük van a szupermarketekben kapható íztelen, tápanyagmentes ételekből. Ők már nem elégednek meg a zölden leszedett és mesterségesen, útközben érlelt zöldségekkel és gyümölcsökkel. A tudatos vásárlók ma már tudni akarják azt, hogy amit megesznek az valóban tápláló és nem egészségkárosító hatású, esetleg génkezelt.

A gyermekeket már egészen fiatal korban érdemes, olyan pozitív irányba terelni, amivel megalapozhatjuk a később kialakult világképüket. Szerencsés helyzetben vannak azok, akiknek a gyermekei már eleve, olyan óvodákba járnak, ahol az óvónők örömmel viszik a kicsiket a közelükben lévő gyümölcsszedést hirdető gazdaságokba.

A Szedd Magad Mozgalom egy hasznos kikapcsolódási lehetőség a családos embereknek, hiszen gyermekeikben már fiatal korban el tudják ültetni a természet iránti szeretet és az egészséges életmód fontosságának a gondolatát. Remek lehetőség még barátokkal, ismerősökkel egy vidám nap eltöltésére is.
Hosszabb távon pedig kitűnő módja annak, hogy a leszedett gyümölcsöt lekvárként, fagylaltként vagy éppen aszalt gyümölcsként eltegyük azokra az időkre, amikor már a szüret véget ér. Így ősszel, télen vagy akár kora tavasszal is élvezhetjük előző évi munkánk gyümölcsét.

A Szedd Magad Mozgalom nem csak egyre több helyen bukkan fel országszerte, de a választék is folyamatosan bővül. Manapság már nem csak néhány fajta gyümölcsöt szüretelhetünk saját magunk (eper, meggy, cseresznye, alma, őszibarack, sárgabarack), hanem egyre több olyanhoz is hozzájuthatunk, amiről nem is gondolnánk (málna, egres, dió, áfonya, ribizli, szőlő, dinnye).

Ez az oldal azzal a nem titkolt szándékkal jött létre, hogy a tudatos vásárlók egyre bővülő körének segítséget nyújtson abban, hogy megtalálja a lakóhelyéhez a legközelebb lévő Gazdaságot, ahol kedvére tud szüretelni. Hiszen együtt képesek vagyunk arra, hogy egy egészségesebb és a környezetére, táplálkozására sokkal jobban odafigyelő generációt hozzunk létre.

Ne indulj útnak a Szedd Magad Kisokos nélkül!

Az oldalon lévő adatokat folyamatosan frissítjük!

Ha rendszeresen szeretnél értesülni a különböző gyümölcsfajták Szedd Magad akcióinak kezdetéről, a legújabb információkról, hírekről, eseményekről, iratkozz fel itt:

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.
Név
Email