Szedd magad dió

Az ősz is képes arra, hogy igazi kincseket adjon számunkra. A dió döbbenetes mértékben gyógyító és tápláló hatású növény egyszerre.
Nyáron hűsítő árnyékot ad a lombkoronája, télen pedig a legfinomabb süteményeink egyik fő alapanyaga.

A diót már az ókorban is tisztelték és szerették az emberek. A rómaiak Jupiter makkjának nevezték.
Már hosszú ideje tisztában vagyunk gyógyító hatásával, de ez főleg a dióbélre vonatkozik. Annak ellenére, hogy a dió szinte minden része segítheti szervezetünk optimális működését.

A diót minden része gyógyító hatással rendelkezik. Szedd magad dióföld.
Az egészségünkre remek hatással van a dió.

A dió pozitív hatása szervezetünkre:

 • Hihetetlen mennyiségű ásványi sót tartalmaz: cink, kalcium, kálium, magnézium, mangán, nátrium, réz, szelén, vas.
 • A dió tartalmaz még B-, C-, és E-vitaminokat is.
 • Az esszenciális zsírsavak segítenek számunkra a vérnyomásunkat a optimális szinten tartani.
 • A dió telítetlen zsírsavtartalma elég magas ahhoz, hogy szervezetünkben csökkentse a koleszterinszintet. Ez segít számunkra abban, hogy a későbbiek folyamán esetlegesen bekövetkező keringési rendellenességek kockázatát a minimálisra csökkentsük.
 • A napi ajánlott Omega 3 zsírsav mennyiséget már 25g dió képes fedezni. Már ennyi dió napi fogyasztása is jelentősen csökkenti a stroke, koszorúér betegségek, magas vérnyomás, prosztata és vastagbélrák kialakulását. Az Omega 3 tartalma még a megfelelő inzulin termelésre is pozitív hatással van.
 • Segít számunkra abban, hogy az érfalaink megőrizzék rugalmasságukat és fontos szerepet játszik a vérrögképződés megakadályozásában is.
 • A dió E-vitamin tartalmával elősegíthetjük az immunrendszerünk megerősítését, illetve a megfelelő nyálkahártya működést.
 • A népi gyógyászat úgy tartja, hogy amennyiben az anyuka a várandósság alatt elegendő diót, eszik a születendő gyermek okosabb lesz tőle.
 • A dió olaja nagyon jó vérzéscsillapító és kiváló bőrnyugtató hatású, így segítségünkre van abban, hogy a kiszáradástól megvédi a bőrt.

FONTOS!
Mielőtt útnak indulsz, célszerű érdeklődni telefonon, hogy van-e érett gyümölcs az adott kertben, ill. hogy nyitva vannak-e az általad kiválasztott napon.
Nagyon könnyen előfordulhat ugyanis, hogy előző nap leszedik az utolsó érett szemeket, de akár az időjárási viszonyok miatt is bezárhatják a kertet pár napra.

Ne indulj útnak a Szedd Magad Kisokos nélkül!

Szedd Magad Dióföldek országos listája (a tájékoztatás nem teljeskörű):

Pest megyei szedd magad dió földek:

 • Szobi Gyümölcsöskert

  Kapcsolat: Nagy Éva, Nagy Tamás
  Gps koordináták E18.886702, N47.819769
  Telefonszám: +36-20/ 490-4270; +36-20/ 331-8030
  Email cím: mallycom@freemail.hu
  Weboldal cím: http://szeddmagad.hupont.hu/1/szedd-magad

Az oldalon lévő adatokat folyamatosan frissítjük!

Ha rendszeresen szeretnél értesülni a különböző gyümölcsfajták Szedd Magad akcióinak kezdetéről, a legújabb információkról, hírekről, eseményekről iratkozz fel itt:


Szólj hozzá!

23 − = 21