Itt az eper! Eperszüretre fel!

 

Szedd magad eper

A hirtelen jött tavasz eredményeként itthon is kibújtak már az első zöldségek és gyümölcsök, köztük a sokak által várt eper is. Vajon mit tehet az, akinek nincs saját kertje, mégis szeretne sok friss földieperhez jutni? Természetesen vásárolhat a piacon, de akár saját maga is…

 

 

…leszedheti egy Szedd Magad”Akció keretében. Ez utóbbi esetben nemcsak, hogy kilónként néhány száz forinttal olcsóbban juthatunk ehhez a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ínycsiklandó gyümölcshöz, de családi programnak is kiváló lehet.

 

Vajon az emberek többségének miért az eper a kedvenc gyümölcse?

Elsősorban az íze miatt, hiszen annyira édes, hogy nincs szükség a gyümölcs édesítésére. Az eper C vitamin tartalma vetekszik a citrusfélékével. 100 g-ban 60 mg C vitamin található.

Egyik legkiválóbb gyümölcse a fogyókúrázóknak, hiszen 100 g-ban csupán 35 kalória van. Ennek oka, hogy az eper 95%-a víz.

Rendkívül jó vas-, kalcium- és magnéziumforrás. Vértisztító hatása miatt méregtelenítéshez is hasznos, de  bőrápolásra és fogfehérítésre is használható.

Számos betegség megelőzésében és kezelésében nyújt segítséget.

 

Mire figyeljünk, ha saját magunk megyünk epret szüretelni?

  • Mielőtt elindulunk, hívjuk fel az eperföldet, hogy megtudjuk, érdemes-e elindulnunk, vannak-e érett gyümölcsök a földön.
  • Reggel vagy hűvös időben menjünk epret szedni, amikor a harmat már megszáradt az eperszemeken, de a nap még nem sütötte meg őket. A leszedett szamócát ne hagyjuk sokáig a napon állni, mert úgy hamar megromlik.
  • Ha tehetjük, a hétfőt hagyjuk ki, mert hétvégén általában leszedik az érett szemeket.
  • Esőben, eső után nem érdemes elmenni epret szedni, mert a sok eső nincs jó hatással az eperre, könnyen megsérülnek, és megrohadnak a szemek, mivel felszívják magukat vízzel.
  • Érkezzünk korán, hogy biztosan jusson az eperből nekünk is, hiszen egyre többen ismerik már ezeket a lehetőségeket, így évről-évre nő az ide látogató családok száma.
  • Csak a kijelölt utakon közlekedjünk, ügyeljünk arra, hogy ne tapossuk szét a gyümölcsöket.
  • Érdemes kocsánnyal együtt szedni az epret, mivel így tovább eltartható.
  • Mindig a szép, egészséges szemeket szedjük le, ügyelve arra, hogy óvatosan tegyük a dobozba, mert az eper nagyon sérülékeny. Ha egy-egy eperszem vége még nem érett be teljesen, azt is betehetjük a dobozunkba, mert egy-két nap alatt otthon is beérik.
  • Célszerű lapos tároló edényeket vinni, hiszen nem tesz jót az epernek, hogyha egymásra púpozzuk őket, mert nem bírják el egymás súlyát, és levet eresztenek
  • Hazaérkezve csak annyit mossunk meg belőle, amennyit meg is eszünk. Minden nap válogassuk külön a hibás szemeket, hogy ne fertőzzék meg a többit. Áztatni nem szabad, mert könnyen megszívja magát vízzel, a vitamintartalmát pedig elveszti.

 

Eper
Fogyassz minél több epret a betegségek megelőzésére!

 

És, ha már túl vagyunk az eper szüretelésen, fogyaszthatjuk azt magában, vagy akár joghurttal, fagylalttal. Tehetjük süteményekbe, főzhetünk belőle levest, mártást, és készíthetünk eperdzsemet vagy eperlekvárt is.

 

Milyen előnyei vannak az eperfogyasztásnak:

http://a-magok-ereje.hu/egeszseges-eletmod/gyogyito-gyumolcsunk-az-eper

 

Eperföldek 2016-os listája:

https://kornyezettudatoselet.hu/szedd-magad/szedd-magad-eper

 

Epres receptek tengere – 103 epres recept egy helyen:

http://www.mindmegette.hu/valogatas/epres-receptek-tengere-467

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.

 

Szólj hozzá!

29 + = 33