Paleo diéta – a kőkorszaki étrend

 

Paleo élelmiszerekManapság nem csak a közétkeztetés mondható kriminálisnak, hanem étkezési szokásaink is, melynek következménye, hogy eszméletlen mértéket ölt az ételallergia és a civilizációs betegségek megjelenése.  A készételek kavalkádjában már a csúcsot jelenti a gyorséttermek kínálata. Nem érünk rá főzőcskézni, készételekkel próbáljuk megoldani a mindennapi étkezésünket, de hová vezet ez az út?

 

Néhány évtizeddel ezelőtt olyan civilizációs betegségek jelentek meg, melyekről azelőtt nem is hallottak az orvosok, kuriózumszámba ment az infarktus, olyan ritka volt. Mára sajnos az a ritkaság, ha valakinek nincs semmilyen betegsége. Megjelentek az autoimmun betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos betegségek és a különböző ételallergiák: tejfehérje allergia, lisztérzékenység vagy pl. a szójaallergia.

Ha feldolgozott élelmiszereket eszünk, nem tudjuk elkerülni, hogy rejtve tejet, szóját, lisztet, ízfokozókat és más vegyszereket vegyünk magunkhoz, ezért nagyon fontos, hogy visszatérjünk az alapokhoz, őseink táplálkozásához és újra főzzünk magunkra!

A civilizációtól elzárt természeti népeknél ismeretlenek mind a mai napig a civilizációs betegségek. Ennek oka abban rejlik, hogy nem fogyasztanak glutént tartalmazó gabonákat, tejtermékeket, cukrot vagy pl. hüvelyeseket. Rengeteg húst esznek, még sem magas a koleszterin szintjük, nincs köztük daganatos beteg vagy allergiás.

Egyértelmű, hogy változtatnunk kell az étkezésünkön, de változtatni nagyon nehéz, és olykor nem is egyszerű, hisz felgyorsult világban élünk. Mondhatni még meghalni sincs időnk, pedig ezt nagyon hamar bekövetkezhet, ha sürgősen nem változtatunk.

De ki tudja min kellene változtatni, hisz az egyik orvos ezt, a másik meg azt javasolja. Van aki fehér liszt helyett a teljes kiőrlésű gabonát javasolja, míg más orvosok óva intenek tőlük. Sokuk szerint a hús fogyasztása miatt magas a koleszterinszintünk, megint más orvosok szerint pedig minél zsírosabb, annál egészségesebb. Hát akkor most mi az igazság?

Ki gondolta volna, hogy a megoldás ott van az orrunk előtt, csak nem látjuk a fától az erdőt! Több ezer éve ismerjük, mégis újdonságnak számít a kőkorszaki étrend, azaz a paleo diéta. Számos kutatás és tapasztalat, gyógyulási eredmény azt mutatja, a pale diéta a tökéletes megoldás bárkinek, aki egészségesen akar étkezni.

 

Mi a lényege a paleo diétának?

  • Együnk sok húst, zöldséget és gyümölcsöt, kerüljük a könnyen felszívódó szénhidrátokat, a tejtermékeket, hüvelyeseket.
  • De vajon mi a baj a cukorral vagy a gabonával?
  • Miért ne együnk több joghurtot?
  • Mi a baj a hüvelyesekkel?

Minderről részletesebben olvashatsz ezen az oldalon: www.paleo-dieta.hu

 
 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.

 

Szólj hozzá!

76 − = 68