Kemencés Vendégház

 

A Kemencés Vendégház olyan hely, ahol őseink múltja köszön vissza ránk. A szállás bútorai rég letűnt korszakot jelenítenek meg az ősi motívumokkal, amiket rájuk festettek. Az épületben található kemence még abból az időből való, amikor még kézzel tapasztották teljessé.

A természet élménye, a helyi ízek és kultúrák megismerése, átélése valamint az érezhető vendégbarátság ezen a falusi portán tette lehetővé az Ökoporta cím elnyerését. Kővágószőlősön a Kemencés Vendégházak a legmagasabb 4 napraforgós címmel rendelkezik.

 

A Kemencés Vendégház környezettudatossága figyelemreméltó.
A vályogfalú, tornácos,felújított több mint 100 éves Kemencés Vendégház egyik épülete.

 

A Kemencés Vendégház a Jakab-hegy lábánál fekszik egy természetvédelmi területen. A ház kizárólag természetes anyagokból készült. Ilyen a vályog és a fa nyílászárók is. Az udvar madárbarát kertminősítéssel rendelkezik. A kertbe a madarak fészkelésére kiválóan alkalmas növények lettek telepítve, de még arra is figyeltek a tulajdonosok, hogy az udvaron található fákra madárodúkat telepítsenek.
A ház környezete helyi vörös kővel borított és hagyományosnak számító rózsával díszített a kerítés. A szálláson környezetbarát tisztítószerek használatával találkozhatunk. A mosást mosódió és mosószóda segítségével kivitelezik, melyet ecetsavval öblítenek le, aztán nagynyomású gőzzel fertőtlenítés és vasalás következik.

A Kemencés Vendégház kizárólag energiatakarékos égőket alkalmaz. Padlószőnyeg vagy a modern bútorokra jellemző pozdorja alapanyagot ne is keressünk, mert nincs. Helyette kizárólag fából készült, a régmúlt hagyományokat hűen tükröző bútorokkal találkozhatunk és fából vagy kerámiából előállított padlózatot találunk a ház egész területén.

A szemetet szelektíven gyűjtik, és természetesen esővízzel történik az öntözés valamint a szerves hulladékok is feldolgozásra kerülnek komposztálás formájában.
Nagyon nagy potenciál van abban, hogy amennyiben élünk a reggeli és a vacsora felkínált lehetőségével, úgy módunk lesz rá, hogy megismerhessük a környék ízeit, ínyencségeit. Mindezt úgy tehetjük, hogy attól sem kell félnünk, hogy vajon mit eszünk. Az ételek nagy részét ugyanis a házi biozöldségesből és biogyümölcsösből készítik. Amit nem lehet megtermelni a birtokon azt a piacon szerzik be a házigazdák, így minden amit megeszünk teljesen bio körülmények között előállított étel.

 

A Kemencés Vendégház nyugodt környezetben tökéletes kikapcsolódást nyújt.
A Kemencés Vendégház másik épületének udvara babaházzal várja a gyermekeket.

 

A kertben megtermelt terményekből a háziak állítanak elő lekvárokat, aszalványokat, de még szörpöket is. A fűszerek nagy része is a kertből van, sózáshoz pedig kizárólag tiszta NaCl-t használnak. Gyógyszerek helyett a gyógynövényeket tartják előnyben a tulajdonosok. Amennyiben az igény felmerül, úgy minden reggel gyógyteával is kezdhetik a napot a vendégek.
Az elkészült ételek jelentős részét kemencében készítik. A kemence egy erdélyi mesternél készült, míg a cserép vagy öntöttvas edények és a vastepsi is egy kárászi kerámikus keze nyomát viselik. A viz fordított ozmózisos eljárás keretein belül tisztítva van. Így megfelel a normális követelményeknek, legyen színtelen, szagtalan és vízízű. Minden étel és ital ilyen vízből készül el.
A Kemencés Vendégház fűtése is kemencével történik. De nem csak a fűtés, de a sütés és főzés is ilyen módon zajlik. Kérésre rengeteg különböző fajta étel elkészítését bemutatják a szállásadók, sőt be is lehet kapcsolódni az elkészítési folyamatba.

Itt minden a környezetvédelemről szól, így ideális lehetőség azoknak, akik ezekkel a környezetet óvó technikákkal és technológiákkal szeretnének megismerkedni.

A környéken rengeteg látnivaló található, így azok is megtalálják a számításukat, akik szeretik aktív módon eltölteni a pihenésüket.

 

Elérhetőségek >>>

 

Szólj hozzá!

86 + = 93