Boróka Vendégház

 

A Mátra szívében, Mátrakeresztesen helyezkedik el a Boróka Vendégház. Ez a kis település közigazgatásilag Pásztóhoz tartozik, bár tőle mintegy 13 km-re, keletre található. Pompás klimatikus adottságokkal és hegyvidéki környezettel várja a kikapcsolódni vágyókat. A táji adottságok mellet jelentős vonzerőt képvisel a település Óváros része, hiszen történelmi értéket képvisel. Már maga a település szerkezete is hangulatos, és különleges, de számottevő védendő értéket képviselő, a népi építészeti hagyományokat őrző épülettel is rendelkezik.

 

Hegyvidéki környezetben várja vendégeit a Boróka Vendégház.
A Boróka Vendégház a Mátra központjában nyújt kellemes kikapcsolódást.

 

Mátrakeresztes másik elterjedt neve a „fakanalas falu”. Ezt azért érdemelte ki a falu, mert jelentős hagyományokkal rendelkezik a famegmunkálással kapcsolatban. A helyi lakosok főleg konyhai és háztartási faeszközök készítésével foglalkoznak. Ez bizonyos fokú megélhetést is jelent az itt élőknek. A vendégek kézi és gépi fakanálkészítést is szemügyre vehetnek, ami egyedülálló az egész országban. A turisták jó állapotú palócházakat tekinthetnek meg, a hangulatot étterem fokozza, ahol hétvégén élőzene is várja az idelátogatókat.

A közeli ivóvíztározó jelentős mennyiségű embernek biztosítja a vízellátását. Emellett korlátozottan ugyan, de horgászati lehetőséget is rejt magában. Pásztó látnivalóihoz tartozik még a barokk stílusú templom, és a Nepomuki Szent János szobor. Érdemes emellett megtekinteni még a Cserteri várat is. A megerősített várat, a török időkben a falait tekintve lerombolták, de utána újból felépítették. Miután védelmi szerepe megszűnt a környék lakosai az építkezéseikhez elhordták egy részét.

 

Elérhetőségek >>>

 

Szólj hozzá!

39 + = 44