Az ökológiai gazdálkodás környezeti és gazdasági szempontból egyaránt fenntartható gazdálkodási mód. Szemléletének középpontjában a természet megóvása, az ember és környezete közti összhang megőrzése, helyreállítása áll.
Több mint tízezer év gyakorlati tapasztalataira és korunk tudományának eredményeire épül.
Mellőzi a környezetre és egészségre veszélyes anyagokat, technológiákat (pl.: gyomirtó szerek, génmanipuláció, hormonkezelés stb.), így állít elő egészséges, ízletes és idegen, káros anyagoktól mentes, értékes élelmiszert.
Elutasítja a genetikailag módosított fajták használatát.
A tápanyagpótlásnál alapvető szempont, hogy a talaj termékenysége ne csökkenjen. Nemcsak a tápanyagok pótlása, hanem a talajélet fenntartása is fontos szempont. Tilos a műtrágya, szennyvíziszap, fekália kijuttatása, helyette érett istállótrágyát, komposztot, ásványőrleményeket, a talaj termékenységét fokozó baktérium-készítményeket használnak. A zöldtrágyázás is elterjedt gyakorlat.
A növényvédelem lényege a megelőzés, ill. a kártétel gazdaságossági küszöbérték alatt tartása. A szintetikus, felszívódó növényvédő szerek használata tiltott. Semmilyen gyomirtószer sem használható.
A növényvédelem eszközei a következők:
- Megfelelő faj- és fajtaválasztás
- Vetésforgó
- Növénytársítás
- Megfelelő tápanyagellátás
- A kártevők természetes ellenségeinek felszaporítása
- Növényi levek használata
- Az ellenőrző szervezet által engedélyezett növényvédő szerek
Az állattartás előírásait az egyes fajok természetes igényének, viselkedésének alapján állították össze. Előírások szabályozzák az elhelyezés módját, a takarmányozás és az állatgyógyászat kérdéseit.
A bejegyzéshez kapcsolódó oldalak:
Biopiacok
Bioboltok
Biogazdaságok
Érdekes volt? Hasznosnak találtad?
Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.