Világörökségi környezetben, Hortobágyon, a Kilenclyukú-híd melletti vásártéren került sor a biotermékek IV. országos kirakodóvásárára.
Az ország minden tájáról érkező biogazdák büszkén mutatták be portékáikat, a bioélelmiszerek széleskörű választékát.
A teljesség igénye nélkül néhány biogazdálkodó, akivel találkozhattunk:
- Diós tanya: Bio kecskesajtok
- Üllőparti Öko farm: Gabonamagvak, lisztek
- Biofaktúra Kft.: bio almalé
- Virágoskút Kft.: bio mangalica májpástétom, tepertőkrém, bivalypörkölt
- Öko-melli Szövetkezet: bioméz
- Csege Biofarm: tönkölyliszt
- Páskom major: biotejtermékek, bio joghurt, biofagylalt
- Pataki István, biogazda: bio szörpök, italok, lekvárok – málna, fekete ribizli, áfonya, som
- Napsugár’67 Alapítvány Biogazdasága: biogyümölcsök, bioméz
Volt itt minden, amit a biokultúra követői csak kívánhatnak:
- bioételek főzőversenye
- biobor kóstoló
- pusztai bio borverseny
- biomézek vetélkedője
- természetes kozmetikumok, gyógyhatású készítmények vására
- kézművesek utcája
A Hortobágyi Nonprofit Kft. a nemzeti parkban tenyésztett szürkemarhából, bivalyból, mangalicából, racka juhból készült – kizárólag biominősítésű – ételspecialitásokkal várta a vendégeket.
Kicsik és nagyok számára egyaránt felejthetetlen élményt nyújtott a hídon át érkező rackanyáj, hatökrös szekér, népies ötösfogat, öszvérfogat, bivalyfogat, és a híd lábánál legelésző tornyidombi szürkemarha gulya látványa.
Délután ünnepélyes keretek között bemutatták a nézőknek a pásztorokat, megismerkedhettünk a Szent György nap és a Tavaszi Állatkihajtás hagyományaival. Többek között megtudhattuk azt is, hogy mire és hogyan használják a rovásfát. Sor került a csikós, gulyás, kondás, juhász számadók eligazítására is.
Mivel 2010 a Fesztiválok Éve, ezért a Fesztiválok utcájában számos információhoz juthattunk az idei rendezvényekkel kapcsolatban, amikről további információ jobb oldalon, zöld naptárban található. >>>
Érdekes volt? Hasznosnak találtad?
Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.