Őrjítő vitaminhiány?

 

A depresszió egyik lehetséges oka a vitaminhiány

Ma már a depresszió és a különféle mentális zavarok népbetegségnek számítanak. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) becslése szerint 2020-ban a depresszió lehet az első vagy a második legelterjedtebb betegség világszerte. De vajon mi is állhat ennek a hátterében?

 
 
 
 

A valódi okok megvizsgálása előtt tegyünk egy kis kitérőt.

Régebben az emberek nem szaladgáltak azonnal orvoshoz. Ha mégis úgy érezték, hogy levertek, nincs kedvük semmihez, úgymond az „élettől is elment” a kedvük, vagy amikor egy-egy tragédiát nem tudtak feldolgozni, és ez már a környezetükben élőknek is feltűnt, akkor az orvos elküldte őket a lelkipásztorukhoz.

Ehhez képest ma ilyen tünetek esetén az orvosok azonnal írják a receptet. Sajnos, ezek a „hangulatjavító gyógyszerek” a kábítószerekhez nagyon hasonlóan hatnak, arról nem beszélve, hogy valódi gyógyulást nem okoznak, viszont számos mellékhatásuk van.

Az, hogy ma jelentősen nő a számuk a mentális zavarokkal küszködő embereknek, kimutathatóan a jelenlegi táplálkozási szokásokkal, és ennek eredményeképpen a hiányállapotokkal hozható összefüggésbe.

 

Mai élelmiszereinkben már nincsenek meg a szervezetünk számára szükséges tápanyagok!

Ezeknek a tápanyagoknak a hiánya pedig számos betegség – köztük a depresszió – forrása.

Sokszor csupán a vízfogyasztás hiánya is okozhat olyan tüneteket, mint az aluszékonyság, az inaktivitás, bágyadtság. Nagyon fontos a napi 2-3 liter víz elfogyasztása! Hangsúlyozom, hogy ez nem folyadékbevitelt jelent, hanem kimondottan tiszta víz fogyasztását.

A rendszeres édességfogyasztással pedig az a baj, hogy a cukor és a keményítő a szervezetet elkezdi felpörgetni, aztán hirtelen egy hangulati zuhanás következik be. Mivel ezek lebontásához nagyon sok B1 vitamin szükséges, ezért az így kialakult B1 vitaminhiány okozhatja a mentális tüneteket.

 

A túlzott édességfogyasztás vitaminhiányhoz vezethet

 

Néhány hiánytünet, amit a nem megfelelő mennyiségű B vitamin bevitel okozhat:

  • B1 vitamin hiánya esetén fáradtság, ingerlékenység, feledékenység léphet fel és csökkenhet a koncentrálóképesség is.
  • A B3 vitamin hiánya okozhatja az alvászavarokat, aluszékonyságot és a depressziót.
  • A B6 vitamin hiányakor a fokozott ingerlékenység, levertség és különféle kedélyállapot zavarok jelenhetnek meg.

 

Ezeknek a tüneteknek a megjelenésekor nem elég azonban egyféle vitamin fogyasztása, hiszen a vitaminok egymáshoz való aránya is nagyon fontos.

Gondoltad volna, hogy úgy is lehet hiánytüneteket okozni, hogy nem megfelelő a szervezetünkbe bevitt vitaminok aránya? Pl. amikor B1 vitamint fogyasztunk, akkor legalább 3-szor annyi C-vitamin bevitelre is szükség van, különben felborul az egyensúly.

 

Mi hát a megoldás?

Egy olyan komplex készítményt, amiben nem csak a vitaminok vannak a megfelelő arányban összerakva, hanem a szervezet számára szükséges nyomelemeket, ásványi anyagokat is tartalmazza.

Ha úgy érzed, szükséged van egy ilyen komplex készítményre, akkor >>> kattints ide <<<

 
 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.

 

Szólj hozzá!

59 − = 57