Magyarország az elsők között

 

Az elsők között áll Magyarország az uniós környezetvédelmi nagyprojektek benyújtását és elfogadását tekintve a tagállamok között – mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Környezeti Fejlesztések 2010 című konferencián csütörtökön Budapesten.

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében megvalósuló magyarországi környezetvédelmi beruházások aktuális helyzetéről, és a 2010-es év kilátásairól szóló konferenciát a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) Fejlesztési Igazgatósága szervezte. A rendezvényen projektgazdák, polgármesterek, pályázatírók tájékozódhattak az elmúlt időszak eredményeiről és a KEOP-pal kapcsolatos idei fejleményekről.

Szabó Imre miniszter a bevezető előadásában elmondta, a Brüsszelbe mostanáig kiküldött 17 környezetvédelmi nagyprojekt közül eddig 10 kapta meg a jóváhagyást. A 17 projekt több mint 250 milliárd forint értékű beruházást jelent – tette hozzá.

A Brüsszelben legutóbb, 2010. január 27-én jóváhagyott nagyprojekt a 8,6 milliárd forint összköltségű Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program rekultivációs eleme, mely 2011 végéig több mint 160 ezer ember környezetét teszi tisztábbá, élhetőbbé – mutatott rá Szabó Imre.

Huba Bence, a KvVM Fejlesztési Igazgatóságának vezetője előadásában hangsúlyozta, hogy a KEOP környezeti részében érdemi források állnak még rendelkezésre a hulladékkezelés, a vízminőség-javítás, a természetvédelem és fenntartható életmód terén.

Bús László, az Energia Központ Kht. igazgatója a KEOP energetikai fejezeteiről (megújuló energiaforrások, energiahatékonyság) szólva elmondta, hogy a 2009-2010-es időszakban összesen 48,5 milliárd forint pályázati keret áll rendelkezésre, melyből eddig 420 beadott pályázat 34 milliárd forintot igényelt. Mostanáig 88 projekt nyert el támogatást, 3,5 milliárd forint értékben – tette hozzá.

Bús László beszámolt arról is, hogy a 2009-2010-es pályázati időszakban pontosították és egyszerűsítették a követelményrendszert, növelték a támogatási arányokat, mely jelenleg már a 100 százalékot is elérheti.

A pályázatok száma március óta folyamatosan emelkedik, a bővülést az évkezdet sem törte meg – mondta el az Energia Központ Kht. igazgatója. Bús László hangsúlyozta: a feladat most a lendület fenntartása, a pályázatok minőségének javítása a növekvő szakértői szerepvállalás támogatása révén, további egyszerűsítések végrehajtása, valamint a pályázatok átfutási idejének javítása.

Forrás: www.alternativenergia.hu

 
 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.

 

Szólj hozzá!

59 + = 62