Greenpeace az ökogazdálkodásért

 

Mérgek vagy méhek - A Greenpeace kiadványaBiztos vagyok benne, hogy Te is hallottál már néhányszor a Greenpeace környezetvédelem érdekében tett lépéseiről.

És, azt is tudod, hogy mostanában behatóbban tanulmányozzák a mezőgazdaságot is?

Hogy mi ennek az oka? A cikkből kiderül.

 

 

Úton a fenntartható mezőgazdaság felé

Igen, a tavalyi évben kibővítették a tevékenységeiket. Elhatározták, hogy a mezőgazdasággal is komolyabban fognak foglalkozni, hiszen a környezetet csak akkor lehet hatékonyan védeni, hogyha az ipari mezőgazdaságból az ökológiai gazdaságok felé terelik vissza az embereket.

A gondolatot tett követte, így belevágtak az „Úton a fenntartható mezőgazdaság felé” elnevezésű országjáró túráik megszervezésébe.

 

Ezeknek a túráknak több célja is van:

1. Az ökológiai gazdálkodás népszerűsítése

Ezt oly módon oldják meg, hogy az ország különböző részein lévő ökogazdaságokat mutatnak be az érdeklődőknek.
Egy-egy ilyen túra alkalmával a Greenpeace az ökogazdálkodás országos szervezetein kívül a helyi gazdákat, biotermelőket és a fogyasztókat is meghívja, és mindenki mást, akit érdekel az ökogazdaság megvalósításának a lehetősége.

Azokat is szívesen látják, akik eddig ugyan nem mertek belevágni egy önfenntartó gazdaság létrehozásába, de tervezik ezt megtenni, és remélhetőleg ezeket a nagyszerű példákat látva hajlandóak is elindulni majd az ökológiai gazdálkodás irányába.

A március 12-i országjáró túra – immáron a nyolcadik állomás – a gyűrűsi borzderes tenyészetet mutatta be.
Gyűrűsön egy olyan „minitehénfajtát” ismerhettünk meg, amelyet a kihalás széléről hoztak vissza, és fogtak újra tenyésztésbe.

Ez a kistestű szarvasmarha, a kárpáti borzderes ideális családi gazdaságokba, hiszen a szürkemarhához hasonlóan ridegtartással, egész évben a legelőn tartható, így nem kell abrakoltatni. Nemcsak ellenálló és igénytelen, hanem barátságos, tanulékony és könnyen kezelhető, ráadásul akár emberi beavatkozás nélkül is képes megelleni, így az állattartásban járatlanabb emberek számára is ideális.

 

A kárpáti borzderes Gyűrűsön egész évben a legelőn él
A kárpáti borzdereseket a kihalás széléről hozták vissza.

 

2. Az emberek tájékoztatása előadások keretében

Ezek a túrák nemcsak a gazdaságok bemutatásából állnak, hiszen a Greenpeace másik fő célja, hogy az emberek minél szélesebb körben tudjanak tájékozódni az ökogazdálkodással kapcsolatban, hiszen azok, akik már gazdálkodnak, rengeteg nehézséggel küszködnek, és gyakran előfordul, hogy nem tudnak hova fordulni segítségért.

Ezért mindig sor kerül néhány előadásra is.

A március 12-i keszthelyi előadáson bemutatásra került két kiadvány:

 • A mérgek vagy méhek?
  Számos európai esettanulmányt dolgoz fel. Rávilágít arra, hogy a méheknek és más beporzó rovaroknak kulcsfontosságú szerepük van a világ lakosságának élelmezése szempontjából, hiszen ők azok, akik beporozzák a legfontosabb haszonnövényeink 75%-át. Hosszú távú fennmaradásukat kizárólag a biogazdálkodás elterjedése tudná biztosítani. Az interjúkban olasz, osztrák, lengyel, román, spanyol, svájci, holland és természetesen magyar szakemberek mind-mind nagyszerű példákat mutatnak arra, hogy hogyan lehet úgy termelni, hogy közben a környezetünket és az egészségünket is megkíméljük.
 • Ökológiai állattenyésztés a világban és itthon
  Ez a kiadvány a fenntartható állattenyésztés kérdését járja körbe három különböző tanulmány segítségével:
  Ökológiai állattenyésztés – Lehetőségek az állattenyésztés és az állati eredetű termékek fogyasztásának visszafogására Európában
  Takarmányfehérje-program a fenntartható mezőgazdaságért – az importból származó, génmódosított szója kiváltásának lehetséges módjai
  A legeltető állattartás szerepe a hazai fenntartható mezőgazdaság megvalósításában

 

Mérgek vagy méhek - a Greenpeace kiadványa - letölthető itt
A méhek hosszútávú fennmaradását kizárólag a biogazdaságok elterjedése tudná biztosítani.

 

A Greenpeace hisz abban, hogy csak az ökológiai szemléletű gazdaságok képesek tiszta, egészséges és tápláló élelmiszerrel ellátni az emberiséget, és csak ez jelenthet igazi megoldást az ipari mezőgazdaság okozta világszintű környezeti, szociális és gazdasági válságra.

Az állattenyésztés extenzív formáját szeretnék népszerűsíteni, a legeltetést, mert ez természetvédelmi, környezetvédelmi és humán szempontokból is az, ami előre visz.

A Greenpeace nem azt mondja, hogy ne legyen állattartás, hiszen a gazdasági haszonállat mindig is része volt egy egészségesen működő gazdaságnak, egy kisebb és nagyobb családi gazdaságnak, hanem arra akarják ösztönözni az embereket, hogy a hús és tejtermék, amit fogyasztanak, az ilyen gazdaságokból származzon.

A Greenpeace célja egy-egy ilyen túra alkalmával, hogy tapasztalatok megosztásával és inspiráló beszélgetésekkel cselekvésre sarkallja az embereket és hozzájáruljon ahhoz, hogy minél több helyi közösségekre építő ökogazdaság legyen az országban.

Ennek köszönhetően az elmúlt néhány hónapban Nyíregyházán, Kecskeméten, Pápán, Szigetmonostoron, Pécsett, Veszprémben, Miskolcon és Keszthelyen összesen már közel négyszázan vettek részt a Greenpeace ökogazdálkodásról szóló előadásain.

 
 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.

 

“Greenpeace az ökogazdálkodásért” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

+ 70 = 78