Nemcsak szép, de hasznos is a zöldfal

 

Zöldfal beltérenHol található „Az Év Beltéri Zöldfala”?

Miért előnyös egy zöldfal telepítése?

Vajon milyen lélektani és egészségügyi hatásai lehetnek egy ilyen projektnek?

 

 

Ma már egyre gyakoribb a zöldfalak látványa. Lehet, hogy első látásra még nem tudjuk pontosan, hogy mi is ez, hiszen elég szokatlan látvány, de azt érezzük, hogy csakis valami jó dolog lehet. A minőség és az esztétikum árad ezekből a kompozíciókból.

 

Mi is az a zöldfal?

A zöldfal egy olyan kert, amit sűrű növénytakaró borít, sokféle megjelenési és kiültetési formája létezik. Közös jellemzőjük, hogy mindig függőleges növényfalat alkotnak. Van belőlük nyírt, futtatott vagy ültetett. Megtalálhatóak épületek homlokzatán, a falak külső részén, térelválasztó növényfalként, és újabban reprezentatív belső terek díszeként is.

 

Milyen előnyei vannak a zöldfalaknak?

Számos kutatás igazolta, és korábban már mi is írtunk arról, hogy a zöld felületek milyen sok pozitív hatással vannak az emberekre:

  • befolyásolja az emberek közötti interakciót,
  • jelentős mértékben megemeli a jó közérzetet,
  • sőt a dolgozók kreativitására is jótékony hatással van.
  • csökkenti a megbetegedések számát, és növeli a hatékonyságot.
  • zárt helyen képes a megfelelő páratartalom kialakítására, és a levegőben keringő por megkötésére.
  • méretétől függően képes kisebb vagy éppen nagyobb mértékben a levegő minőségének a javítására.

 

Érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon milyen hatást lehetne elérni egy-egy ilyen zöldfal kórházakban vagy akár iskolákban történő elhelyezésével. Hogyan segítené elő a betegek gyógyulását vagy éppen milyen hatással lehetne a felnövekvő generációk tanulási képességeinek javítására, eredményeire?

 

Az Év zöldfala
Az Év zöldfala pályázat nyertese

 

Az Év zöldfala pályázat nyertese

A megalakulásának 15. évét ünneplő ZÉOSZ (Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége), 11 év után ismét meghirdette „Az Év zöldfala pályázatot”. A legjobb remekmű a Gyömrőn található Pátria Takarékszövetkezet épületének díszeként javítja az ott dolgozók és a látogatók közérzetét, emelve az épület esztétikai értékét. Ez az alkotás 25 pályázat közül nyerte el az első díjat.

A nyertes pályázatot benyújtó Green Fortune Hungary vezetője, Kovács Andrea szerint: „A zöldfal építés egyszerre művészet, városökológia és komoly mérnöki teljesítmény, amely során kulcsfontosságú a fenntarthatóság, hiszen ezek a falak hosszú évekre készülnek.”

Jó érzéssel gondolhatunk arra, hogy az ehhez hasonló zöldfal iránti kereslet növekvő tendenciát mutat. A Green Fortune Hungary Kft. 2010. óta található meg hazánkban. A cég svéd anyavállalata a növényfalak telepítéséről, a különböző fajtáiról, és ezek élettani hatásairól már 2000 óta folytat kutatásokat. Ez idő alatt csaknem 300 növényfalat hoztak létre és tartanak fenn.

A cég profiljához számtalan hasonló tevékenység is kapcsolódik a beltéri növényfalak mellett. Ilyen a városi zöldítéssel kapcsolatos projektek, az egyedi stílusú teraszok, és belső kertek, a kültéri futtatott növényfalak, valamint a belső terek komplett növény-tervezésének kialakítása.

A vállalat nagy gondot fordít a társadalmi felelősségvállalásra is. Ennek részeként számtalan alkalommal vettek részt olyan rendezvényeken, ahol otthon termeszthető növényeket ültettek közösen gyermekekkel, és folyamatosan ösztönzik az iskolák és óvodák növényesítését is.

 

Bízunk benne, hogy folyamatosan egyre több és több zöldfalat láthatunk hazánkban is…

 
 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.

 

Szólj hozzá!

9 + 1 =