Dombház a mindennapokban

 
Mi van egy dombház tetején?

Mesébe illő dombházban lakik egy fiatal pár gyermekükkel a Szentendrei-szigeten.
A ház asszonyát – Mártit – kérdezgettük arról, hogy mi késztet valakit a mai világban arra, hogy egy dombházba költözzön a fővárosból.

 

 

Nemrégiben indítottál egy blogot, amiben…

…a saját dombházatok építését lehet végig követni, illetve egy Facebook oldalt, ahova minden nap felteszel egy képet a házatokról 365 napon keresztül. Honnan jött ez az ötlet? Kérlek, mesélj egy kicsit erről az olvasóinknak!

— Az elmúlt néhány év alatt sokszor kaptam megkeresést, hogy érdekelné az embereket a házunk. Én a legjobban a házunkkal és a kertünkkel szeretek foglalkozni, tehát szívesen válaszoltam ezekre a kérdésekre. A blog indítása óta kiderült, hogy tényleg nagy igény van erre és hogy hiánypótló, amit csinálok, hiszen sehol sem lehet ennyire részletes információt erről találni. Így eldöntöttem, hogy főleg ezzel szeretnék foglalkozni.

D. Tóth Kriszta Facebook oldalán láttam, hogy 365 napon keresztül, minden nap készített magáról egy (photoshopmentes, szűrőmentes, retusmentes, sminkmentes) fotót és ezt kiposztolta. Kíváncsi volt, hogy mennyit változik egy negyvenéves nő arca 365 nap alatt. Ezeket a fotókat nézegetve döntöttem el, hogy ugyanezt megcsinálom a házunkkal.

Persze nem lesz nagyon látványos a különbség, főleg naponta, de – mivel élő ház -, ezért évszakonként jelentős változáson esik át.
A Facebook oldalam születése napján indítottam ezt, ezért egy évig, az egyéves szülinapjáig lesz látható minden nap egy-egy újabb kép mindenféle módosítás nélkül, a maga nyers valóságában. Ez a „napidomb„.

 

Hogy jött az ötlet, hogy dombházban lakjatok? Ti mindig is ilyen házban akartatok lakni?

— Nem. Régebben Budapesten laktunk, egy panelház 11. emeletén. Amikor családot terveztünk, rögtön tudtuk, hogy vidékre akarunk költözni a panelrengetegből. És, ha már építkezünk, legyen valami nagyon jó. Egy könyv indított el minket az úton: „A természetes ház könyve”. E könyvet olvasva beleszerettünk a dombházakba. Majd a véletlen úgy hozta, hogy megtudtam, a Kertészeti Egyetemen az egyik csoporttársam édesapjának ilyen háza van. Ezek után felvettük a kapcsolatot Hegedűs Zsolttal, a tervezővel és ő álmodta meg a házunkat.

 

Mesébe illő dombház a Szentendre szigeten
 

Mennyi ideig tart egy dombháznak a megépítése?

— Mi saját magunk építettük, ill. a férjem építette majdnem teljesen egyedül. Az alapásástól a beköltözésig három év telt el.

…de 10 év elteltével sincs teljesen kész 🙂

 

Milyen költségekkel jár egy dombház megépítése? Többe kerül, mint egy hagyományos ház?

— Nagyon sokan kérdezik, hogy mennyibe kerül egy ilyen házat felépíteni. Erre nem tudok egyértelmű választ adni, hiszen általánosságban nem lehet megmondani, nincsenek típustervek és minden ház más és más.

A blogomban minden bejegyzés végén összesítem az arra az időszakra eső költségeket, így a végén természetesen kijön egy végösszeg. De ez nem mérvadó, hiszen tényleg minden ház különböző.

 

Milyen energiacsökkentést jelent egy dombházban élni?

— Mi megpróbáltunk függetlenedni a közművektől, ez majdnem mindenben sikerült is, kivéve az áramot.

…de már ott sem teljesen függünk az áramszolgáltatótól, hiszen néhány éve van napkollektorunk is. Fúrt kútunk is van és saját szennyvíztisztítónk, fával fűtünk. A dombház hőszigetelése kiváló, tehát a fűtésre kevesebbet kell költenünk, de ez köszönhető a ház tájolásának is.

 

Sok emberben él az a hiedelem, hogy egy dombházban soha nincs elég fény. Valóban így van?

— Egy dombház jóval! világosabb, mint egy hagyományos ház a felülvilágítóknak köszönhetően, ráadásul költséghatékonyabb is, hiszen világításra is kevesebbet költünk. (felülvilágítók: a plafonon lévő ablakok – a szerk.)

 

Dombház felülvilágító

 

Mennyire terjedt el hazánkban ez a fajta építkezési mód? Jártatok hasonló házakban az építkezés előtt?

— Elterjedtnek nem nevezném, de jóval több van belőle Magyarországon, mint amennyit gondolnánk. Mi tíz ilyen házat látogattunk meg az építkezésünk előtt.

 

Mikortól lehet megnézni a Ti házatokat?

— Ez ma még titok, de a blogomon és a Facebook oldalamon majd időben lehet olvasni róla!

Márti blogja itt érhető el: http://dombhazam.blog.hu/