Vadgesztenyéből készült mosószer könnyedén, olcsón


Vadgesztenyéből készült mosószer
Ha kisgyerekeid vannak, biztos Ti is szoktatok ősszel gesztenyét gyűjteni. De, mit csinálhatsz akkor, ha már bevittetek egy adagot az óvodába, iskolába, készítettetek otthon jó néhány gesztenye figurát, és még mindig van belőle?
Használd fel mosáshoz! Hogyan? Azonnal kiderül!

 

Milyen előnyei vannak a gesztenyével történő mosásnak?

A vadgesztenyéből készült mosószer használatával nemcsak a ruháink lesznek illatosak, pihe-puhák, de a bőrünket sem fogjuk vele irritálni, hiszen ez a mosószer teljesen természetes alapanyagokból készül

Ismersz olyan embert a környezetedben, akinek régóta elhúzódó bőrproblémája van? Sokan nem is gondolnak rá, azt mondják, „valamitől elkapta” vagy éppenséggel lelki okok húzódnak mögötte. De mi van, hogyha a mosószer a bűnös. Nincs kizárva.

Manapság ugyanis egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy mi is lapul a mosószeres dobozban. Ragaszkodhatunk mi egy megszokott márkához, mégis azt tapasztalhatjuk, hogyha pl. nyugati szomszédainknál veszünk meg egy ugyanolyan márkájú mosóport, akkor a ruháink valahogy szebbek lesznek. De, még ekkor is fennáll a veszélye annak, hogy egyszercsak – minden előzetes jelzés nélkül – apró kiütések jelennek meg a bőrünkön.
 

vadgesztenyek
 

Hogyan készítsük el a saját mosószerünket vadgesztenyéből?

Hámozd meg a gesztenyét, majd reszeld meg vagy aprítsuk fel! A folyékony mosószer készítéséhez a konyhai aprító ideális megoldás lehet. Ha viszont csak szárításon töröd a fejed, akkor a nagyobb darabokra való felvágás is megfelel.

Ezek után 2 lehetőségünk van:

  • Kifőzés: ehhez 4 darab vadgesztenyét kell felaprítanunk, majd 1 liter vízben forraljuk 10 percig, utána szűrjük le. Az így kapott mosólé a makacs szennyeződésekkel is elbánik.
  • Szárítás: Tartsuk szobahőmérsékleten a felaprított gesztenyéket egy sütőpapíron a kiszáradás idejére, kb. 5-7 napig. A szárítmányt mosózsákba helyezve tudjuk felhasználni. Egy-két evőkanálnyit tegyünk bele egy mosáshoz belőle.

 

Ajánlott mennyiség:
4,5 kg ruhához 1 dl folyékony mosólé vagy 5-6 db összevágott vadgesztenye szárítmány vászonzsákba helyezve.

Mit mossunk vele?
A selyem és a gyapjú kivételével bármit moshatunk.

Jó tanácsok:
Amennyiben a folyékony megoldást választod, érdemes egy liter mosólét hűtőszekrényben tárolnod. Ez nagyjából 8-10 mosásra elegendő mennyiség.
Ha sok vadgesztenyét gyűjtöttél egyszerre, akkor a szárítás a jó megoldás számodra.

A makacsabb foltokra nem feltétlenül ez a legjobb megoldást, de a hétköznapi szennyeződéssel könnyűszerrel elbánik. Egy próbát megér!

 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.

 

 

“Vadgesztenyéből készült mosószer könnyedén, olcsón” bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. Köszönöm a jó tanácsot. Hallottam már róla, hogy gesztenyével lehet mosni, de a technikáját még nem tudtam. Mosódót már használtam, gondolom ez is olyan. Ki fogom bróbálni.

  2. Nem sajnos, a hámozás a barna héjra is vonatkozik és tényleg elég macerás, viszont cserébe nagyon sokáig elég és nem kerül semmibe sem.

  3. És az Ariel is teljesen bio, környezetbarát és fillérre annyiba kerül mint az utcán felszedett vadgesztenye, mint tudjuk. 🙂

  4. Túl macerás. ha a makacsabb foltokkal nem bír el, akkor minek? Meghámozni? Nem semmi meló. Hétköznapi foltokat kimosaa az Ariel is.

  5. Mostam már gesztenyével,nagyon szépen kimostam vele a türülközők.

Szólj hozzá!

44 − 36 =