Zöld Almárium – egy újabb zöldségdoboz rendszer

 

Zöld AlmáriumA Zöld Almárium tanyasi közösség idén elindított egy zöldségdoboz rendszert. Klárival, az ötletgazdával beszélgettünk arról, honnan jött az ötlet, mekkora területen gazdálkodnak és hány család zöldségellátását kívánják biztosítani.

 

 

Idén elindítottatok egy zöldségdoboz rendszert, Zöld Almárium néven. Miért választottátok az értékesítésnek ezt a formáját?

Az egész 2012-ben kezdődött. Ekkor kezdtük a kertészkedést saját részre, majd a felesleget a családban és ismerősi körben osztottuk szét. Ezután egy vásárba is eljutottunk a kis portékánkkal, ahol szerencsénk volt megismerkedni az Évkerék Ökotanya két gazdájával, Orsival és Lacival. Ők meséltek először nekünk a közösség által támogatott mezőgazdaságról, amibe ők 2008-ban vágtak bele.

Azonnal magaménak éreztem az elképzelést, de a kapacitásunk és az önbizalmunk  akkor még nem volt elegendő ahhoz, hogy mi is ebbe az irányba induljunk. Azóta több szempontból is sokat fejlődtünk.

Jelenleg kb. 7000 m2 zöldségkertet ápolunk, ezt kiegészíti egy barátunk 3 ha-os földje, amit szintén mi gondozunk. Az elmúlt években igyekeztünk bővíteni a kertészeti ismereteinket, sokat olvastunk és még többet jártunk “tanulmányúton” olyan szomszédoknál, akik hosszú évek tapasztalatát osztották meg velünk és akikkel azóta szoros barátságot ápolunk. E

zen idő alatt is igyekeztünk közvetlen kapcsolatot kialakítani vásárlóinkkal, s átlagosan 15-20 családnak szállítottunk zöldséget. A munkálatok megfelelő szervezésével úgy gondoljuk, hogy idén 20-25 család ellátását fogjuk tudni biztosítani.

Gazdálkodással 2012 óta foglalkozunk: először önellátásra, majd más zöldségkosár-rendszerbe történő beszállítás formájában, ezt 2014-ben kezdtük közvetlen értékesítéssel kombinálni, kiegészíteni. Eredetileg egyikünk sem kertész végzettségű, de mindkettőnknek erős kötődései vannak a természethez, a földhöz. Jómagam tájépítészmérnök vagyok, a párom speditőr.

 

Zöldalmárium - kismalacok születtek

 

Sokan úgy tartják, hogy a biogazdálkodás számos olyan teendővel jár, amit a gazdák nem igazán akarnak vállalni. Ti miért döntöttetek mégis a biogazdálkodás mellett?

Természetesen meggyőződésből. Számunkra ez nem volt kérdés, nem tettük mérlegre a nehézségeket és az előnyöket. Nagyon egyszerű az egész: vagy így csináljuk, vagy sehogy.

Természetesen sok minden volt ránk hatással, kezdve azzal a pozitív szemlélettel, amit az egyetemen kaptam, de Björn, a férjem is hozta magával a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét és nyilván hatással voltak ránk a minket körbevevő rossz példák is, amik ellen a saját lehetőségeink szerint tenni akarunk.

Amióta gyermekünk van, még jobban erősödött a küldetéstudatunk: látva, hogy mi ma általánosan az élelmiszer kínálat, alternatívát akarunk biztosítani azok számára, akik aggódnak a saját és családjuk egészségéért, elérhetővé szeretnénk tenni számukra az egészséges, valóban tápláló élelmet.

 

Nem tartasz attól, hogy a Zöld Almárium télen nem fog tudni megfelelő mennyiségű zöldséget biztosítani a megrendelőinek?

A téli időszakban való ellátást egyrészt betárolt zöldségekből (pl. krumpli, gyökérzöldségek), zöldség készítményekből (savanyú káposzta, konzervek), valamint fóliában termelt friss téli zöldségekből, csirákból kívánjuk megoldani.

Ez tényleg nagy kihívás, de egyrészt a vegyszermentes termesztésnek hála a zöldségeink kiválóan tárolhatóak, másrészt igyekszünk majd a tagokat is sarkallni arra, hogy a nyári bőségből rakjanak el télire, így bizakodóak tudunk lenni a kérdést illetően.

 

Zöld Almárium - ahol a szárnyasok is szabadon élnek

 

Gondolkodtok-e abban, hogy a Zöld Almárium hússal is ellássa a zöldségkosár tagjait?

A megfelelő helyről származó zöldségek mellett nagyon sok ember számára ugyanekkora jelentősége van annak, hogy honnan szerzik be azt a húst, amit a családi asztalra szánnak.

Mi egy tanyán élünk, ahol a zöldségtermesztés mellett természetesen állatokat is tartunk. Meggyőződésünk, hogy az ökológiai gazdálkodás csak ezek egyensúlyban tartásával valósítható meg. Az állataink takarmányozását az általunk termelt növényekkel egészítjük ki, s ők biztosítják a növényeink számára szükséges tápanyag utánpótlást.

2015 óta kistermelőként baromfi- és nyúlhúst, tyúktojást árusíthatunk, valamint hús- és zöldségkészítményeket állítunk elő hagyományos módszerekkel. Az állattartásunk egyenlőre nem áll a Biokontroll ellenőrzése alatt, de  azt is az ökológiai gazdálkodás elvei szerint tesszük. Az állatok szabadtartásban vannak és csak természetes takarmánnyal etetjük őket.

Az állataink megfelelő életminőségének biztosítása mellett (a kapacitásunk erejéig), továbbra is nagyon szívesen ellátjuk vásárlóinkat ezekkel a termékekkel is.

 

Mik a jövőbeni terveitek?

A közeljövőben szeretnénk a termőterületeinket bővíteni és ennek segítségével a zöldségközösségünket stabilizálni. Rövidtávú céljaink között szerepel, hogy  az állattartásunkat is bevonjuk a biogazdálkodásba, annak érdekében, hogy tovább erősítsük vásárlóink bizalmát.

 

“Zöld Almárium – egy újabb zöldségdoboz rendszer” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Kedves Magdolna
    Kláriék Budapestre és Szegedre szállítanak csomagokat minden héten…

  2. Kedves Cikk író! Nem lehetett volna beleírni a cikkbe, hogy hol gazdálkodnak, az ország melyik részén. Most nem kellene tovább nyomoznom! 🙂

Szólj hozzá!

− 5 = 3