Az egészségtudatos emberek körében ma már egyre ismerősebbnek tűnnek a „szabadgyök” és az „antioxidáns” kifejezések.
De tisztázzuk csak, hogy mik is azok a szabadgyökök?
A szabadgyökök – agresszív oxigénmolekulák – a szervezetünkben zajló biokémiai folyamatok során keletkeznek.
Termelődésüket a nikotin, a stressz, az UV sugárzás, a gyógyszerek, a táplálkozás során bevitt méreganyagok, a röntgen sugárzás, a szervezetünkben lévő gyulladások, de még a kimerítő tréning is fokozza.
Van ezek között olyan tényező, amit egy kis odafigyeléssel el tudunk kerülni, de sajnos nincs ráhatásunk a levegő szennyezettségére, a vizeink tisztaságára, sőt a földjeink méreganyaggal való telítődésére sem.
És, hogy mit eredményez a túlzott szabadgyök-termelés?
Szinte minden betegség ennek a számlájára írható! És, most cseppet sem túloztam. Közvetve vagy közvetlenül a túlzott szabadgyök-termelődés okozza az alábbi betegségeket:
- allergia
- tüdőbetegségek
- csontritkulás
- idegrendszeri zavarok
- szembetegségek
- bőrproblémák
- szív- és érrendszeri betegségek
- daganatos megbetegedések, és még sorolhatnánk…
Tudtad, hogy:
- évek óta világelsők vagyunk a szív- és érrendszeri megbetegedésekben, és
- a daganatos betegségek előfordulása hazánkban 2,5-szer nagyobb, mint az európai átlag?
Vajon mi lehet ennek az oka:
Meg vagyok győződve róla, hogy elsősorban a táplálkozásunkon múlik, másodsorban pedig azon, hogy nem vagyunk tisztában azzal, hogy sürgősen változtatnunk kell jelenlegi életvitelünkön.
Szerencsére van megoldás:
Az antioxidánsok le tudják kötni ezeket a szabadgyököket, és így elkerülhetők a fent említett betegségek.
Tanulmányokkal igazolták, hogy antioxidánsok fogyasztásával még magasabb koleszterinszint mellett is csökkent az érelmeszesedés mértéke.
A négy legfontosabb gyökfogó:
- az E vitamin
- a C-vitamin
- az A vitamin növényekben előforduló előanyaga, a béta-karotin
- az enzimrendszer működéséhez is szükséges szelén.
Az enzimrendszer működését segíti még a réz és a cink, és szintén antioxidáns hatásúak a zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható bioflavonoidok.
Kutatások bizonyítják, hogy a különböző antioxidánsok megfelelő kombinációja nagyobb védelmet nyújt, mint az egyes tápanyagok önmagukban.
Pl: az E vitamin gátolja a béta-karotin és a C-vitamin oxidációját. A szelén és az E vitamin pedig fokozzák egymás hatását.
Hogyan juthatunk hozzá ezekhez a szervezetünk számára nélkülözhetetlen antioxidánsokhoz?
Nagyon egyszerűen:
Fogyasszunk megfelelő mennyiségű és minőségű zöldséget és gyümölcsöt!
Hogyan teheted ezt meg? Keresd a bio élelmiszereket! Segítségért kattints ide >>>
Kísérletekkel igazolható, hogy a sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztó emberekben kisebb a rákos megbetegedések előfordulása, mint azoknál, akiknek hiányoznak a napi étrendjükből a növényi élelmiszerek.
A kérdés csupán az, hogy:
egy-egy személynek mennyi vitaminra és növényi hatóanyagra van szüksége, hogy kellő mértékben védje magát a szabadgyökök káros hatásától.
Ennek megállapításához a kutatók meghatározták az ún. ORAC értéket. Ez az adott élelmiszer antioxidáns képességét – szabadgyök megkötő képességét – jelzi. Minél magasabb ez az érték, annál több szabadgyököt képes semlegesíteni a szervezetünkben.
Az amerikai Tufts University naponta 5000-7000 ORAC egység elfogyasztását javasolja.
Mik azok a élelmiszerek, amik magas az ORAC értékkel bírnak?
Elsősorban a gyümölcsök, azok közül is a bogyós gyümölcsök, a zöldségek közül a cékla, de a mogyorófélék, sőt az étcsokoládé is ide sorolható.
Hamarosan kapható lesz egy tesztcsík is, ami a vizeletbe merítve elárulja szervezetünk szabadgyök terhelését, és tájékoztat arról, hogy mennyi antioxidánsra van szükségünk.
Addig is fogyasszunk minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt, mert főzés és sütés közben a tápanyagok nagy része elvész! Soha jobbkor nem kezdhetnénk el, mint most, nyár elején.
Ha úgy érzed, hogy neked is szükséged van egy olyan antioxidáns italra, ami a napi ajánlott ORAC értékkel bír és megtalálható benne mind a 4 legfontosabb szabadgyök-fogó, akkor kattints ide >>>
Ha még nem töltötted le ingyenes tanulmányunkat, amiben különböző életviteli tanácsokkal látunk el, akkor tedd meg itt >>>
Érdekes volt? Hasznosnak találtad?
Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.
Ha valóban EGÉSZSÉGES ,miért nem használjuk ki a Lehetőségeket ,de NEM VEGYSZEREZVE !!