Természetes és eredeti: A parafa életterünkben

 

A parafát, ha másról nem is, üvegdugóként az egész világon ismerik. És szeretik.
Az egyik egyedülálló tulajdonsága ugyanis a gőz- és gázáteresztő képessége, a folyadékot ugyanakkor nem engedi át magán.

 
 
 

Mindezt sejtszerkezetének köszönheti, aminek felépítésébe ne mélyedjünk el nagyon, annyit viszont jó tudni, hogy rengeteg levegőt tartalmaznak azok a parányi cellák, amelyekből felépül a parafa. A levegőt határoló sejtfalak közül néhány ráadásul viaszos bevonatú, így a nedvesség nem képes áthatolni rajta. Hát ezért nem folyik ki a parafadugón keresztül a bor az üvegből!

Miért jó ez nekem? Kérdezhetné bármelyikünk.
Azért, mert itt van egy olyan természetes anyag, amit nagyon sok mindenre lehet használni.

Ahhoz pedig nem kell parafa
tudósnak lenni, hogy felismerjük:
a természettől kapott nyersanyagok a megfelelő helyen alkalmazva mindig hatékonyabb megoldást nyújtanak mint a szintetikus, vagyis művi úton előállított társaik.

Ha már valaki állított fel mű karácsonyfát, s kereste benne gyermekkorának ünnepi varázsát, akkor tudja miről van szó…

A parafa legfontosabb tulajdonsága az, hogy eredeti. A parafa a para tölgyfa (Quercus suber L.) külső kérge, amit hántással nyernek. Az így kapott kéreg kerül aztán feldolgozásra. A legértékesebb részeiből egyben kiszúrt dugót nyernek (ilyen dugókat még nagyapáinktól is őrizhetünk, mert nagyon tartósak).

A parafa őrlésével további terméket állítanak elő.

A világszerte elterjedt parafa padlóburkoló lapokat lakótérben, illetve munkahelyi térben is – elsősorban – meleg tapintása, természetes megjelenése, csúszásmentes felülete, antiallergén hatása, és nem utolsó sorban vízhatlan tulajdonságai miatt alkalmazzák.

Magyarán: olyan, mint a kő járólap, csak meleg, és rugalmas
Léteznek az ún. klikkes, pattintható (készre felületkezelt) parafa panelek, illetve ragasztható parafa lapok (ezeket utólag célszerű felületkezelni), teljes vízhatlanságát ugyanis így lehet csak biztosítani.

Viszonylag egyszerű lerakni, könnyű tisztán tartani, sokáig tartós és hálás felületet ad nemcsak a padlón, hanem a falakon, plafonon is. Padlófűtés esetén is nyugodtan alkalmazható a parafa, de csak a ragasztható változat.

S még egy fontos dolog: ma már elérhetőek jó minőségű felületkezelő (levegőre száradó) gyantaolajok, viaszok, amelyek alkalmazásakor a parafa megőrzi selymes (a bőrhöz hasonlító) tapintását, kellemes illatát, csúszásgátló és páraáteresztő képességét. Lakkok alkalmazásával a parafa ezen adottságai elvesznek!

 

 

További felhasználási területek: hőszigetelő, valamint ipari tekercsek és lapok  (pl. járműipari tömítések, konyhai edényalátétek üzenőtáblák stb.), hő- és hangszigetelő táblák (ilyen a fekete parafa, vagy expandált parafa, ami ökológiailag tiszta szigetelő anyagnak számít, a parafa szemcséket ugyanis hőkezelés után a saját gyantatartalmuk ragasztja össze egy tömbbé).

A kovácsokat se hagyjuk ki. Munkájuk egyik mellékterméke (a korom mellett) a zaj és a rezgés. Ennek csökkentésére használják sok helyütt a parafát az üllő alatt, mivel sajátos hangszigetelő képességét és rezgéscsillapítását a hang elnyelésével (abszorpció) és a rugalmasságával éri el. A zenei süketszobáknál is az ilyen alkalmazás a legelterjedtebb. Az ilyen ártalmak elleni védelmező képességét persze bárhol igénybe lehet venni (hangos szomszéd, zajos vagy hideg homlokzati fal, födém, tetőszerkezet stb).

Összefoglalva:

aki nyitott szemmel jár a világban, olyat is észrevesz, ami mellett mások elmennek.

A jól bevált ipari alkalmazások saját lakásunkban, házunk táján is remekül fognak működni, legyen az pl. fürdőszobánk padlójának a csúszásmentes és meleg burkolása, vagy olyan homlokzati hőszigetelés, ami páraáteresztő és nem nevel penész virágokat.

Itt jegyzem meg: a természetes anyagok felhasználása nemcsak a különleges hőszigetelést biztosítja, hanem a magas hőtehetetlenségük miatt az egészséges mikroklímáról is gondoskodik. Így nyáron feleslegessé válik a légkondicionálás, télen pedig csökkentve az energiai felhasználást, önmagában is környezetkímélő.

A parafa olyan természetes anyag, ami a megújuló nyersanyagok egyik szép példája is lehetne: a lehántott parafa kéreg a fa törzsén 9-10 évenként újra nő, így egyetlen fát sem kell kivágni ahhoz, értékes nyersanyagot kapjunk. Ez azonban már azoknak fontos, akik felelősen akarnak gondolkodni és tenni élővilágunk védelméért.

További információkat és parafa burkolatokat ezen az oldalon találhatsz:

http://mahagoni-fa.hu/

 
 

Érdekes volt? Hasznosnak találtad?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre az oldal tetején lévő zöld dobozban, hogy hétről hétre értesíthessünk az egészséges táplálkozással és környezetbarát életmóddal kapcsolatos információkról, hírekről, eseményekről.

 

“Természetes és eredeti: A parafa életterünkben” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

4 + = 10